Ilustracija

Mišel saopštio odluku Evropskog savjeta

"Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU"

Evropska unija (EU) dogovorila je novi, šesti paket sankcija kojima se zabranjuje uvoz nafte iz Rusije, objavio je noćas predsjednik Evropskog savejta Šarl Mišel.

"Sankcije će odmah uticati na 75 odsto uvoza, a do kraja godine gotovo 90 odsto ruske nafte uvezene u Evropu biće pogođeno ovom mjerom", rekao je Mišel na svom Tviter nalogu.

#Unity

Agreement to ban export of Russian oil to the EU.

This immediately covers more than 2/3 of oil imports from Russia, cutting a huge source of financing for its war machine.

Maximum pressure on Russia to end the war.

#EUCO

— Charles Michel (@eucopresident) May 30, 2022

"Hoćemo da zaustavimo rusku ratnu mašineriju i prekinemo finansiranje ruskih vojnih kapaciteta sprovođenjem sankcija koje će izvršiti pritisak na Kremlj i večeras se Evropski savjet složio oko šestog paketa sankcija kojim će se konkretno dozvoliti zabrana ruske nafte sa privremenim izuzetkom isporuka iz uvoza koje idu preko naftovoda", rekao je Mišel.

Zabrana je kompromis kojim za sada mjere neće uticati na uvoz nafte preko naftovoda, poslije protivljenja Mađarske, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dogovor je dio šestog paketa sankcija odobrenih na samitu u Briselu oko koga je moralo da se složi svih 27 članica EU.

"Kopromis je uslijedio poslije više nedjelja pregovora dok nije dogovoreno da će biti "privremeno izuzeće za naftu koja dolazi preko naftovodda u EU", rekao je Mišel novinarima.

Zbog toga sankcije će sada uticati na rusku naftu koja se prevozi u EU preko mora, dvije trećine ukupne količine uvezene iz Rusije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je postignut dogovor o sankcijama i rekla da će do kraja godine to značiti da je oko 90 odsto uvoza nafte iz Rusije pogođeno.

Mišel je takođe rekao da se EU složila oko mjera uperenih protiv najveće ruske Sberbanke i tri televizije u državnom vlasništvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.