Vuksanović Stanković: Tajno potpisivanje ugovora sa SPC značilo bi pad Vlade  i destabilizaciju sistema
Draginja Vuksanović Stanković

Tražiće da se sve što je oteto CPC 1920. vrati građanima CG

Vuksanović Stanković: Tajno potpisivanje ugovora sa SPC značilo bi pad Vlade i destabilizaciju sistema

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković komentarisala je nedavnu najavu ministra pravde Marka Kovača da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna, te da će svi vidjeti ugovor kada bude potpisan, rekavši da bi potpisivanje, ako se desi krijući od Vlade i građana, značilo pad Vlade i destabilizaciju sistema.

Ona je u razgovoru za portal Antena M kazala da je važno znati da je Temeljni ugovor potpisan sa Svetom stolicom i da je to akt koji važi između dvije države. Kada je u pitanju ugovor sa SPC, dodaje da se tu ne može govoriti o potpisivanju Temeljnog ugovora već potpisivanju ugovora kao sporazuma sa vjerskom zajednicom čije je sjedište u drugoj državi a ne u Crnoj Gori.

"Ono što je jako važno jeste da svaki ugovor ove vrste mora biti predočen javnosti Crne Gore. Mi ćemo insistirati da se o tome raspravlja u Skupštini Crne Gore. Ukoliko se tome ne izađe u susret, imamo dva ministra u Vladi i tražićemo da i oni i javnost Crne Gore imaju svaku odredbu ugovora na stolu. Da li je to sve u redu ili nije, kao što kaže ministar Kovač, to ćemo tek vidjeti kada budemo analizirali svaku odredbu ugovora ponaosob. Ono što je sigurno da će SDP insistirati da se svaka vjerska zajednica registruje u Crnoj Gori. Važno je da svaka odredba ugovora mora biti u skadu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore", kazale je Vuksanović Stanković.

Ona ističe da država treba da potpiše ugovor i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom i njime odredi neka pitanja vezana za imovinu u pogledu prava upotrebe, ubiranja plodova i raspologanja.

"Ono što je sigurno je da ćemo tražiti da se sve što je oteto CPC 1920. vrati građanima Crne Gore, jer Crnogorci i Crnogorke imaju pravo na svoju crkvu koja im je oteta i pravo na slobodu vjeroispovijesti koje im je zagarantovano Ustavom Crne Gore", ocijenila je poslanica SDP-a.

Vuksanović Stanković podsjeća da je sporazumom o 43. Vladi jasno precizirano da su pitanja o Otvorenom Balkanu, Temeljnom ugovoru i popisu stanovništva nešto o čemu će se odlučivati na Vladi kvalifikovanom većinom.

"Ministri moraju biti upoznati sa sadržajem ugovora. Apsolutno neka se niko ne usudi da na bilo koji način mimo Vlade i onoga što piše u sporazumu uradi krijući od Vlade i građana jer to bi automatski značilo pad Vlade i destabilizaciju sistema, a mi naravno za to nismo nego da se stvari uvedu u pravne tokove", zaključila je Vuksanović Stanković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.