Madrid slavi Vinicijusa i Kurtou: Real osvojio 14. titulu šampiona Evrope
Foto: Getty images

Madrid slavi Vinicijusa i Kurtou: Real osvojio 14. titulu šampiona Evrope

Fudbaleri Real Madrida novi su prvaci Evrope. Kraljevski klub je u finalu Lige šampiona u Parizu pobijedio Liverpul sa 1:0 golom Brazilca Vinisijusa Žuniora.

Real je nastavio dominaciju na Starom kontinentu, sad ima duplo više titula prvaka Evrope od drugog najtrofejnijeg kluba, Milana (sedam). Liverpul je ostao na šest titula.

Engleski tim ima za čim da žali. Imao je mnogo više pokušaja i prilika za gol, međutim golman španskog tima Belgijanac Tibo Kurtoa bio je nesavladiv na golu. Izašao je kao apsolutni pobjednik protiv Sadija Manea (pogodio stativu u prvom poluvremenu), Mo Salaha, Luisa Dijaza i ostalih fudbalera u crvenim dresovima.

Jedini gol na meču viđen je u 59. minutu. Bio je to prvi dobar napad španskog tima u drugom poluvremenu. Odlično je po desnoj strani prošao Urugvajac Valverde, pronašao na suprotnoj strani mladog Brazilca Vinisijusa Žuniora kome nije bilo teško da matira zemljaka Alisona.

1653772312GettyImages13997998061536x1024

Vinicijus postiže jedini gol na meču, Foto: Getty images

U istoriju Lige šampiona i evropskog fudbala ušao je i sjajni Karlo Anćeloti. Italijan je postao prvi trener sa četiri titule prvaka Evrope (po dvije kao trener Milana i Real Madrida).

Realu je ovo bio rekordni 17. put da igra u finalima za prvaka Evrope. Otkako je formirana Liga šampiona kraljevski klub ne zna za poraz – odigrao je osam finala i u svih osam pobijedio (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018. i 2022).

Liverpul je ove sezone ušao u istoriju kao prvi klub, koji je pobijedio sve mečeve u gostima u jednoj takmičarskoj godini Lige šampiona. Slavio je u Portu, Madridu (Atletiko), Milanu, opet Milanu (Inter), Lisabonu (Benfika) i Viljarealu. Ali nije uspio i u Parizu. Mada, Pariz se razlikuje od ostalih gostovanja, jer ima neutralan status, pošto i Real Madrid kao i Liverpul ima ulogu gosta.

Ovo finale na stadionu "Francuska“ u Sen Deniju pamtiće se i po velikom kašnjenu, meč je iz bezbjednosnih razloga počeo čak 37 minuta posle predviđenog vremena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.