EU razmatra kompromis za rusku naftu: Može iz naftovoda, ne može iz tankera
Ilustracija

EU razmatra kompromis za rusku naftu: Može iz naftovoda, ne može iz tankera

Člance Evropske unije razmatraju kompromisni plan za uvođenje zabrane kupovine ruske nafte, koji ostavlja mogućnost nabavke tog energenta preko naftovoda, dok nafta koja iz Rusije stiže tankerima ubuduće ne bi smjela da se kupuje.

Na taj način bi se zaštitile države koje ne izlaze na more i one bi i dalje mogle da kupuju rusku naftu, koja im dolazi naftovodima, ali bi mogla da je kupuje i Njemačka, prenio je Politiko.

Čelnici Evropske unije vjeruju da bi na taj način Mađarska pristala na uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, ali bi to bio djelimični poraz predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja snažno zagovara potpuni embargo na rusku naftu, navodi Politiko.

Diplomatski sagovornici portala Politiko kažu da će svaki kompromisni plan zavisiti od detalja i ukazuju da bilo koje izuzeće mora da bude što je moguće više precizno.

Ne možemo imati embargo koji je u suštini zasnovan na izuzecima. Ukoliko naftovode izuzmemo iz embarga, to bi značilo da će mali broj država članica snositi najveći teret uticaja energetskih sankcija, rekao je jedan diplomata.

Uprkos nedostacima tog predloga, većina članica EU izgleda da bi ga podržala, jer su svi frustrirani višenedeljnim neuspješnim pregovorima i ubjeđivanjima Mađarske da odustane od veta.

Razgovori o tome biće nastavljeni tokom vikenda, a ostaje da se vidi da li će plan moći da se usaglasi do samita lidera EU, koji je zakazan za 30. i 31. maj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.