SD: Kredite i stipendije hitno uskladiti sa
Socijaldemokrate

SD: Kredite i stipendije hitno uskladiti sa "Evropa sad", predali smo zakonske izmjene u Skupštinu

Socijaldemokrate su juče u skupštinsku proceduru predale Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojima je predviđeno povećanje studentskih kredita i stipendija koji su među najnižim u Evropi. Oni su, kako je saopšteno, svedeni na simboličan nivo posebno nakon "Evropa sad" programa.

Kako su naveli, krediti se trenutno kreću u rasponu od 37 do 54 eura i predloženo je povećanje na način što visina studentkog kredita ne bi bila niža od 15% minimalne zarade, što znači da bi najniži iznos bio 90 eura. Stipendije sada iznose 86 eura, a predloženo je njihovo povećanje na način što njihova visina ne bi mogla biti niža od 30% mininalne zarade, što znači da bi iznosili 135 eura. 

Socijaldemokrate svoj predlog obrazlažu činjenicom da je došlo do velikog povećanja cijene namirnica i drugih proizvoda, zbog čega je povećana i minimalna zarada u Crnoj Gori kroz "Evropa sad" projekat.

Oni navode i da je samo u studentske domove smješteno preko 2000 studenata, koji dakle studiraju van mjesta stanovanja, čemu treba dodati i nemali broj studenata koji za te potrebe uzimaju u zakup stambene jedinice, te time imaju i značajne troškove.

Dodaju pak i da, pored ove studentske grupacije, koja ima značajne dodatne troškove, valja uzeti u obzir i one studente koji nemaju troškove te vrste, ali u svojim domaćinstvima imaju prohtjeve i obaveze, koje najšečešće ne mogu ispunjavati traženjem zaposlenja budući da obrazovni sistem Crne Gore podrazumijeva konstantno prisustvo predavanjima i periodične provere znanja kroz tzv. kolokvijume. 

"Sistemi naknada za studente od velikog su značaja u čitavom svijetu. Primjera radi, godišnji iznos za stipendije u Danskoj, Njemačkoj, Austriji ili Finskoj premašuje 5000 eura, što znači i preko 400 eura mjesečno, a u velikom dijelu ostalih zemalja najčešći iznosi su između 3000 i 5000 eura godišnje, dok iznosi kredita variraju. Čak i kad se uzme u obzir razlika u prosječnoj plati između pomenutih država i Crne Gore, ostaje činjenica da su trenutni iznosi više nego nezadovoljavajući, čak i za crnogorske uslove". 

"Prema posljednjem popisu stopa visokoobrazovanih građana iznosila je manje od 20%,  i mada se očekuje da je taj broj do sada značajno porastao, to je i dalje niže od evropskih standarda, dok je, istovremeno, stopa napuštanja fakulteta izrazito visoka. S tim u vezi, povećanje naknada može djelovati izuzetno podsticajno, i treba ga sagledavati i u kontekstu brige o izuzetno velikoj populaciji, na koju se računa u godinama koje dolaze", zaključuju Socijaldemokrate u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.