Očekivani životni vijek u Evropi nastavlja da opada
Ilustracija

Očekivani životni vijek u Evropi nastavlja da opada

Od izbijanja pandemije kovida 19, očekivani životni vijek u Evropskoj uniji je u padu i taj trend se nastavlja, potvrđuju istraživanja Eurostata. Najviše su pogođene Slovačka i Bugarska.

Na osnovu podataka Eurostata, od 2003. godine pa sve do izbijanja epidemije korone, očekivani životni vijek u zemljama članicama EU rastao je svake godine, sa izuzetkom 2015.

Međutim, 2020. godine prosječne godine života stanovništva 27 zemalja pale su sa 81,3 na 80,4. U 2021. ovaj trend je nastavljen, pa je prosjek opao za dodatne 0,3 godine.

U izvještaju koji citira Prototema navodi se da se očekivani životni vijek u Evropi u prosjeku povećavao za više od dvije godine po deceniji od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Međutim, najnoviji dostupni podaci sugerišu da je pandemija kovida imala negativan uticaj, pa je očekivani životni vijek zaustavljen ili smanjen u polovini država članica EU u 2021.

Najveći pad procijenjen je u Slovačkoj i Bugarskoj (-2,2 godine u poređenju sa 2020), a zatim u Letoniji (-2,1) i Estoniji (-2,0).

U poređenju sa 2019. godinom, ukupan efekat na očekivani životni vijek je i dalje negativan u svim državama članicama EU, osim u Luksemburgu, gdje je porastao za 0,1 godinu, te Malte i Švedske, gdje je na istom nivou kao prije korone.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.