Orban: Mađarska spremna da učestvuje u antiratnim naporima EU, ali neće rizikovati svoju energetsku bezbjednost

Orban: Mađarska spremna da učestvuje u antiratnim naporima EU, ali neće rizikovati svoju energetsku bezbjednost

Devedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage preuzele kontrolu nad Hersonskom oblasti i dijelom Zaporoške oblasti.

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o "zabrinjavajućoj" situaciji u Ukrajini, izjavio je Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

Orban je potvrdio da je Mađarska spremna, kao i uvijek, da učestvuje u antiratnim naporima Evropske unije, ali neće rizikovati svoju energetsku bezbjednost, rekao je Havasi, prenosi MTI.

Orban i Džonson su se saglasili da nadalje ostanu u bliskom kontaktu, rekao je Orbanov predstavnik za medije.

Zamjenik predsjednika vojno-civilne administracije u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov rekao je da su administrativne granice te oblasti, koja je pod kongrolom ruskih snaga, sa regionima koje kontroliše Ukrajina zatvorene iz bezbjednosnih razloga.

Stremousov je za Ria novosti rekao da je prelazak sa strane Nikolajevske i Dnjepropetrovske oblasti veoma opasan, s obzirom na, kako je naveo, sistematsko granatiranje ukrajinskih snaga, prenosi Rts.

Dodao je da su posle poslednjeg ukrajinskog granatiranja civili koji su završili u tampon zoni poginuli.

Prema riječima Stremousova, sada je iz Hersonske oblasti moguće putovati na Krim ili u dio Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga, a odatle u samoproglašene republike u Donbasu.

Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a sredinom marta ruske snage preuzele su kontrolu nad tim regionom.

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da se u toj oblasti trenutno nalazi oko 10.000 ruskih vojnika, prenio je Rojters.

"To su jedinice koje su stalno u Luganskoj oblasti, koje pokušavaju da napadnu i da napreduju u kojem god mogu smjeru", rekao je Gajdaj za ukrajinske medije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.