Rajnke uručila čestitku Blinkena Abazoviću: Uvjeren sam da ćemo unaprijediti naše zajedničke interese i osigurati prosperitetniju budućnost za Crnu Goru
Foto: Vlada CG

Rajnke uručila čestitku Blinkena Abazoviću: Uvjeren sam da ćemo unaprijediti naše zajedničke interese i osigurati prosperitetniju budućnost za Crnu Goru

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Čestitajući izbor 43. Vlade Crne Gore, Rajnke je uručila pismo čestitke državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, u kojem se, između ostalog, pohvaljuje pozicija Crne Gore povodom invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i ocjenjuje da je zauzela poziciju među zajednicom demokratskih država koje su osudile ničim izazvanu rusku agresiju. 

"Sjedinjene Američke Države podržavaju ubrzani napredak Crne Gore u Evropsku uniju, uspostavljanje nezavisnog pravosudnog sistema, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala“, istakla je Rajnke na sastanku sa Abazovićem. 

Abazović je naveo da su SAD ne samo saveznik i prijatelj, već i strateški partner Crne Gore. 

"Zadovoljan sam dinamikom rada nove Vlade i optimizmom koju ona nosi. Dobra saradnja s Parlamentom, što ukazuje da Vlada može da ostvari sveobuhvatan politički dijalog u cilju postizanja kompromisa oko imenovanja u ključnim oblastima u pravosuđu“, naglasio je Abazović na sastanku sa ambasadorkom Rajnke. 

Ističući da su SAD važan ekonomski partner Crne Gore, Abazović je naveo da je intenziviran bilateralni i ekonomski dijalog sa međunarodnim partnerima i saveznicima, s ciljem da se stvore uslovi za uspješnu turističku sezonu, ali i diverzifikaciju ekonomije.

"Cijenimo podršku SAD u našim evropskim integracijama. Zalažemo se za "ubrzanje po zaslugama". Vlada Crne Gore je odlučna da ostvari rezultate u oblasti protiv organizovanog kriminala i korupcije i oni neće izostati“, zaključio je Abazović. 

Blinken poručio da se raduje saradnji sa Abazovićem

Blinken je Abazoviću čestitao na imenovanju za predsjednika Vlade Crne Gore.

"Preuzimate vođstvo u ključnom trenutku kada se pravo slobodnih naroda da oblikuju svoje sudbine nalazi pod prijetnjom. Radujem se tijesnoj saradnji sa Vama i ostalim NATO saveznicama u odgovoru na neopravdani, brutalni rat Rusije protiv Ukrajine – koji je najveći izazov po evropsku bezbjednost u posljednjih nekoliko decenija. Pozdravljamo to što se Crna Gora pridružila demokratijama širom svijeta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini, sankcionišući odgovorne i obezbjeđujući humanitarnu i bezbjednosnu podršku Kijevu", poručio je Blinken.

U pismu navodi da rat Rusije takođe predstavlja napad na naše zajedničke demokratske vrijednosti, čineći kako navodi Abazovićevu posvećenost pomirenju, dijalogu i inkluziji još važnijom.

"Sjedinjene Države podržavaju namjeru Vaše Vlade da ubrza pristupanje Crne Gore EU, uspostavi istinski nezavisan pravosudni sistem, izbori se sa korupcijom, organizovanim kriminalom, ojača bilateralnu trgovinu i investicije, te produbi regionalnu ekonomsku integraciju. U saradnji sa ambasadorkom Džudi Rajnke, uvjeren sam da ćemo unaprijediti naše zajedničke interese i osigurati prosperitetniju budućnost za Crnu Goru i Zapadni Balkan", zaključio je Blinken.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.