Šolc: Njemačka ima obavezu da pomogne Ukrajini, Putin želi povratak na pravo jačeg
Olaf Šolc

"Predsjednik Rusije izaziva globalnu krizu gladi"

Šolc: Njemačka ima obavezu da pomogne Ukrajini, Putin želi povratak na pravo jačeg

Njemačka ima obavezu da pomogne Ukrajini, a ruski predsjednik Vladimir Putin ne smije da uspe u svom "ciničnom ratu, ratu koji prezire ljude," izjavio je kancelar Olaf Šolc. Putin je ratom izazvao i krizu gladi, rekao je Šolc.

"Mi smo odlučili da priskočimo u pomoć žrtvama agresije,“ rekao je kancelar na Danu katolika u Štutgartu.

Istakao je da "rat nije samo protiv Ukrajine, već protiv vrijednosti zapadne demokratije uopšte“.

"Putinov rat uperen je protiv jednog mirovnog poretka koji je proizašao iz posvećenosti ideji 'nikada više,' nastaloj posle dva razorna svjetska rata. On želi povratak na pravo jačega," rekao je Šolc. To se, naglasio je kancelar, nipošto ne smije dozvoliti.

Šolc je rekao da je u vezi sa pretećom krizom gladi zbog rata u Ukrajini neophodno opovrgnuti "Putinov narativ".

"On je našao formulaciju za to. Uvek govori o nama kao globalnom Zapadu," a time misli svoje neprijatelje protiv kojih namjerava da se udruži sa svim ostalim zamljama," objasnio je Šolc.

"Tako pokušava da za krizu gladi, koju je izazvao njegov rat, koji je on izazvao, u isto vrijeme okrivi one koji su uz Ukrajinu," rekao je njemački kancelar. Zato je, dodao je, važno da se zemljama globalnog juga pristupi na ravnoj nozi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.