U Kongresu SAD-a i dalje nema dogovora oko kontrole naoružanja: Republikanci blokirali debatu
Kongres SAD-a

U Kongresu SAD-a i dalje nema dogovora oko kontrole naoružanja: Republikanci blokirali debatu

Republikanci u Senatu Kongresa SAD blokirali su pokušaje demokrata da započnu debatu o merama za suzbijanje domaćeg terorizma, dok se dvije stranke spore i oko pitanja šta je najbolji način da se suzbije oružano nasilje u zemlji, javlja AP.

Predstavnički dom, u kome većinu imaju demokrate, usvojio je predlog zakona o domaćem terorizmu prošle nedelje, posle masovne pucnjave u jednoj prodavnici u Bafalu, u državi Njujork, gdje je bijeli tinejdžer ubio desetoro crnaca, birajući svoje žrtve po rasi.

Demokrate su pokušale da započnu debatu o zakonu protiv domaćeg terorizma dva dana nakon što je naoružani tinejdžer ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu. Odnos glasova je bio 47-47, što je znatno manje od 60 glasova potrebnih da bi se prevazišao republikansko protivljenje (filibaster).

Demokrate, koje godinama ne uspijevaju da prevaziđu republikansko protivljenje čvršćoj kontroli prodaje oružja i provjeri podataka kupaca oružja, sada ulažu novi pokušaj da postignu kompromis sa republikancima u zakonima o kontroli oružja posle masakra u Teksasu, posle nagovještaja da su neki republikanski senatori spremni da odustanu od svog protivljenja.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), republikanci kažu da zakon o domaćem terorizmu ne stavlja dovoljan naglasak na krivična djela koja čine grupe ekstremne ljevice.

Prema zakonu, unutar FBI-ja i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost i pravosuđe otvorile bi se nove kancelarije koje bi se fokusirale na domaći terorizam.

Demokratske pristalice zakona kažu da bi te nove kancelarije bolje pripremile federalnu vladu da preduzme preventivne mjere protiv domaćeg terorizma. Neki republikanci smatraju da vlada već ima ovlašćenja da prati takve aktivnosti, što novi zakon čini izlišnim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.