Popov: Region pun mržnje, postoji gorivo za buduće sukobe
Aleksandar Popov

Popov: Region pun mržnje, postoji gorivo za buduće sukobe

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da je nacionalistički narativ koji se sada dominantno njeguje u Srbiji "gorivo za buduće sukobe".

Ocijenio je, na tribini "Trideset godina od početka opsade Sarajeva", da je veliki problem što mlađe generacije nijesu upoznate sa događajima iz devedesetih godina 20. vijeka.

"Region je i dalje pun mržnje i mržnja kao da još više kvasa. Kao da se rat juče desio. Nacionalizam i populizam se lako primaju" rekao je Popov na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Ocijenio je da mlađe generacije stasavaju bez znanja o tome šta se dešavalo devedesetih godina 20. vijeka.

"To je gorivo da budući političari, kroz nacionalizam i populizam, obnove tu priču i da ‘oslobađaju’ kao što sada Rusija ‘oslobađa’ Ukrajinu od Ukrajinaca, a kao što smo i mi ‘oslobađali’ Vukovar", rekao  je on.

Prema njegovi riječima, ta priča može da se ponovi, "ako se ne podsjete nove generacije da se zlo desilo".

Novinar Rade Radovanović ocijenio je da je dobar dio građana Srbije "ogrezao u patološkom osjećanju nacionalnog i nacionalističkog".

"To je uveliko prešlo u nacizam, jer je i to što je rađeno sa srpske strane u ratovima dosta ogoljeni srpski nacizam“, ocijenio je Radovanović.

Prema njegovim riječima, u Ukrajini se odvija "divljačka agresija" Rusije.

"Nadam se da će izgubiti i platiti za taj rat, Putin i njegovi saučesnici", rekao je on.

Naveo je da je "tehnologija zločina slična kao i kada je u pitanju bila opsada Sarajeva", te ocijenio da se  "obrasci zločina, samo u drastičnijem obliku, ponavljaju".

"To je imperijalno-nacistički pohod Kremlja, a ne znamo gdje će se završiti", kazao je Radovanović.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.