Incident u zatvoru: Maloljetnici navodno žrtve nasilja, iz straha od odmazde ne žele da se slučaj ispituje
ilustracija

MIŠLJENJA ZAŠTITNIKA LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA

Incident u zatvoru: Maloljetnici navodno žrtve nasilja, iz straha od odmazde ne žele da se slučaj ispituje

U avgustu prošle godine u maloljetničkom zatvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dogodio se incident kada je, prema navodima svih maloljetnika koji izdržavaju kaznu/mjeru u okviru zatvora, nad njima izvršeno određeno nasilje. Međutim, maloljetnici nisu željeli da Zaštitnik ljudskih prava i sloboda to posebno ispituje iz straha od dodatne odmazde i pogoršavanja uslova u kojima borave. To, kako je naveo Zaštitnik u svom mišljenju, govori samo za sebe i ni u kom slučaju ne odaje utisak ispunjenosti ni minimuma uslova koji se preporučuju u sistemu maloljetničkog pravosuđa.

Da se incident dogodio, maloljetnici su obavijestili Zaštitnika tokom posjete UIKS-u 8. septembra prošle godine, po pozivu jednog od maloljetnika, koji se žalio na uslove u zatvoru. Taj maloljetnik je istakao da je početkom avgusta izbio sukob u sobi, zbog čega su ih komandiri tukli pendrekom.

“U okviru zatvorske jedinice za maloljetnike u avgustu 2021. godine dogodio se incident. Zbog inicenta je maloljetnicima uskraćeno korišćenje televizora i frižidera u sobi u trajanju od četiri mjeseca. Maloljetnik koji je zadobio povrede u incidentu nije dobio medicinsku dokumentaciju nakon pregleda ljekara i pored više molbi kojim je to potraživao”, ističe se u mišljenju Zaštitnika.

Maloljetnici nisu željeli da Zaštitnik ispituje nasilje koje su pomenuli kao “incident“ iz avgusta 2021.godine.

“Prema navodima svih maloljetnika nad njima je izvršeno određeno nasilje. Činjenica da maloljetnici nisu željeli da Zaštitnik posebno ispituje “eventualno“ nasilje koje su maloljetnici pretrpjeli u avgustu 2021. godine iz straha od dodatne odmazde i pogoršavanja uslova u kojima borave, govori sama za sebe i ni u kom slučaju ne odaje utisak ispunjenosti ni minimuma uslova koji se preporučuju u sistemu maloljetničkog pravosuđa. Bez posebnog ulaženja u uzroke i razloge ovog incidenta i pokušaje da utvrdi na koji način i da li je nasilje i u kojoj mjeri izvršeno, Zaštitnik oštro osuđuje bilo kakvo grubo ophođenje prema maloljetnicima”, ističe Zaštitnik.

Uz uvažavanje procedura i protokola neophodnih za održavanje discipline i kućnog reda, Zaštitnik podsjeća na neophodnost posebnog pristupa kada su u pitanju maloljetnici i uzdržavanje od primjene bilo koje prinude.

“Osim toga, kazna koja je naložena maloljetnicima oduzimanjem televizora i frižidera u trajanju od četri mjeseca djeluje rigorozno, posebno imajući u vidu da nemaju organizovane tretmane i aktivnosti tokom dana”, navodi Zaštitnik.

Prema navodima maloljetnika, veoma im je teško bilo u tom periodu i smatraju da je u velikoj mjeri uticalo na njihovo mentalno zdravlje.

“Svi zaposleni, uključujući i one sa dužnostima čuvara, koji su u neposrednom kontaktu sa maloljetnicima, treba da dobiju stručnu obuku, kako prilikom uvođenja u posao tako i kasnije, kontinuirano, a posebnu pažnju treba posvetiti obuci kadrova u kontrolisanju nasilnih incidenata, naročito u verbalnoj deeskalaciji radi smanjivanja napetosti i stručnim tehnikama fizičkog sputavanja”, savjetuje Zaštitnik.

Maloljetnici koriste drogu

U razgovoru sa maloljetnicima predstavnici Institucije zaštitnika su došli do saznanja da su prilikom analiza na upotrebu psihoaktivnih supstanci nerijetko pozitivni na njih.

“Zaštitnik je više nego zabrinut zbog same mogućnosti da maloljetnici u zatvorenom sistemu, u kojem bi trebali biti pod budnom i kontinuiranom pažnjom specijalno obučenih lica za rad sa njim, uz sve tretmane koji bi se trebali sa njima sprovoditi, uopšte mogu doći u posjed, a onda i konzumirati psihoaktivne supstance”, navodi Zaštitnik.

Osim toga, nije primijećena promjena rutine ili specijalizovani/dodatni tretmani koji se sa njima sprovode nakon pozitivnog nalaza, već eventualno trpe određene sankcije.

“Ovaj penalni način ophođenja prema maloljetnicima, koji očigledno imaju neke poremećaje u ponašanju i u adolescentskom su periodu, može biti i očegledno jeste – kontraproduktivan”, ukazuje Zaštitnik.

Podsjećaju da Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka (CPT) ističe da je dobro poznato da pritvoreni maloljetnici pokazuju sklonost ka rizičnom ponašanju, posebno u pogledu droga, alkohola i seksualnih postupaka, te da je kod njih veća vjerovatnoća namjernog samopovrjeđivanja.

Maloljetnici se samopovređivali, neki tvrde da su pokušali da se ubiju

Zaštitnik je primijetio da su se određeni maloljetnici samopovrijeđivali, a isti su im ispričali da je jedan od njih pokušao sebi da oduzme život, te je prebačen u drugo odjeljenje.

“S tim u vezi, CPT nalaže da bi u svakom centru za pritvor maloljetnika trebalo da postoji sveobuhvatna strategija bavljenja problemom bolesti zavisnosti (uključujući prevenciju i liječenje) i sprječavanja samopovrjeđivanja i samoubistva. O maloljetnicima sa problemima vezanim za mentalno zdravlje treba da se brinu psihijatri i psiholozi specijalizovani za mentalno zdravlje djece i adolescenata”, navodi Zaštitnik

Nakon sprovedenog ispitnog postupka Zaštitnik je konstatovao da maloljetnici koji su upućeni na izdržavanje vaspitne mjere upućivanje u ustanovu zavodskog tipa u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i to prije navršenih 16 godina, povrijeđena prava u oblasti maloljetničkog pravosuđa, a ugrožen je njihov najbolji interes.

CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.