BKZ Švajcarske: Abazoviću da li ćeš nešto uraditi da zaustaviš diskriminaciju Bošnjaka?
Ernad Korać, Zeno Rastoder, Senad Paljevac, Dženad Hodžić

Alarmantan slučaj

BKZ Švajcarske: Abazoviću da li ćeš nešto uraditi da zaustaviš diskriminaciju Bošnjaka?

Ovih dana sa zebnjom gledamo u našu domovinu Crnu Goru, mi Bošnjaci u dijaspori, koji smo do devedesetih išli za nafakom i mi prognanici koji smo od devedesetih bježali od ludila zvanog nacionalizam. Nadali smo se da je vraćanjem državnosti Crne Gore stvoren ambijent za normalan život naših familija koje su ostale da žive u domovini, kako nam je i obećano. Ali nas događaji svako malo demantuju, poručili su iz Bošnjačke kulturne zajednice Švajcarske (BKZ-CH).

Zahvaljujući prošloj vladi, kako dodaju, Vladi Zdravka Krivokapića, sve anomalije dugo taložene polako izlaze na vidjelo i smatraju to velikim doprinosom iste.

"Naši strahovi su se ostvarili da je DPS gajio ili  odobravao nacionalizam i šovinizam u bezbjednosnom sektoru dugi niz godina. Izlaskom policijskih službenika u javnost,koji traže da im se zaštiti dostojanstvo ugled i profesionalni integritet jasan je znak da je crvena linija pređena. Do sada smo imali izlazak u javnost pojedinaca i političkih organizacija koji su u startu sasječeni i tako gubili bitke za prava, a koje niko nije imao sluha saslušati. Postavlja se pitanje otkuda su isplivali toliki problemi i netrpeljivost prema Bošnjacima u svojoj državi", istakli su iz BKZ Švajcarske.

Dodaju da je strategija koja se do sada koristila, gdje su se birali samo podobni Bošnjaci, a nikako partneri  dovela do toga da, kako kažu, ostanemo na margini i tako dovedeni pred istrebljenje, ne shvatajući da je tako dovedena Crna Gora u opasnost i njen opstanak.

"Kada su neki upozoravali da puni autobusi idu prema zapadu i to u jednom pravcu Milo Đukanović je tada govorio da on ne vidi razlog da reaguje, njemu je bilo važno da ima vječitog ministra u liku Mevludina Nuhodžića i tako obmanjuje Bošnjake da su zastupljeni i to sa „ministrom za sve i svašta“, a taj model je preuzet iz Srbije koja ima isto ministra sa „stalnim radnim stažom“ u liku Rasima Ljajića", ističu iz BKZ Švajcarske.

Iz BKZ Švajcarske navode da je Bošnjačka stranka  u pretprošloj vladi imala šansu i priliku da nešto uradi da bi se stanje poboljšalo, "ali kao što vidimo nije ništa uradila, a tada je njen predsjednik govorio da neće oni da ucjenjuju sad kad ih je palo, što je naravno bio izgovor".

"Svoj narod ih nije zanimao puno, pa tako pitamo Bošnjačku stanku hoće li sada nešto uradit da zaštite svoj narod koji im daje mandat da ih zastupa ili će nastaviti sa strategijom „nećemo da ucjenjujemo“ ili im je nešto drugo važnije. Ovim putem pitamo premijera gospodina Dritana Abazovića hoće li nešto uraditi da zaustavi diskriminaciju Bošnjaka i iseljavanje , ili će nastaviti praksu diskriminacije jednog naroda. Sada su na ispitu i URA, SNP, SDP, BS I DPS. Ovaj alarmantni slučaj objelodaniće da li su iskrene namjere ove vlade o pravednom društvu svih naroda koji žive u Crnoj Gori ili je ovo još jedna prevara u nizu za Bošnjake. Upućujemo vam apel da iskoristite šansu i napravite zemlju blagostanja gdje ćemo i mi rado dolazit bez da imamo gorčinu u stomaku", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.