SD: U budžetu opredijeliti sredstva za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici

SD: U budžetu opredijeliti sredstva za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici

Poslanici SD-a su predali predlog zaključka na rebalans budžeta kojim se definiše da se u okviru tekuće budžetske rezerve opredijele sredstva u iznosu od okvirno 380.000,00 eura za finansijsku podršku za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici.

Iz SD-a podsjećaju da je Glavni grad u proteklom desetogodišnjem periodu dodijelio Udruženju penzionera Podgorica lokacije za izgradnju 3 stambeno-poslovna objekta.

"Izgradnjom navedenih objekata ukupno 288 penzionerske porodice su riješile stambeno pitanje. Za četvrtu zgradu je Glavni grad još prije dvije godine dodijelio lokaciju Udruženju penzionera. Prema evidenciji navedenog Udruženja, na teritoriji Glavnog grada Podgorice postoji oko 350 penzionerskih porodica koje još uvijek, nažalost, nemaju krov nad glavom. Finansiranje izgradnje stambeno-poslovnih objekata se vršilo iz više izvora i to iz: članarine penzionera, otkupa stanova i priloga i pomoći donatora, odnosno Saveza Udruženja penzionera Crne Gore, Fonda PIO, ministarstava i Vlade", ističu u saopštenju.

U SD-u navode da se prošle godine Udruženje penzionera obratilo Vladi Crne Gore sa zahtjevom da im se finansijski pomogne, kako bi se izgradila IV zgrada za penzionere u Glavnom gradu kojom bi se riješilo stambeno pitanje za 42 penzionerske porodice. Dodaju da je visina iznosa koja je tada bila neophodan za izgradniu i završetak stambene zgrade bila je oko 500 hiljada eura.  Podsjećaju da 42.Vlada nije pozitivno odgovorila na navedeni zahtjev.

Takođe, kako ističu u SD-u, krajem prošle godine poslanici Socijaldemokrata su prilikom donošenja Zakona o budžetu za 2022.godinu predlagali da se u tekućoj budžetskoj rezervi izdvoje navedena sredstva, ali taj predlog nije dobio podršku 42.Vlade i tadašnje parlamentarne većine. Danas, shodno informacijama iz Udruženja penzionera, usljed pogoršanja tržišnih prilika i značajnog povećanja cijena građevinskog materijala, prema novom predmjeru i predračunu radova za stambeno-poslovni objekat, nedostaju sredstva u iznosu od preko 765.000 eura. Iz Udruženja penzionera Podgorica su naveli da bi za otpočinjanje radova bilo potrebno makar 50% navedenog iznosa, dok bi druga polovina mogla biti isplaćena do završetka radova, koji bi trajali najmanje godinu dana.

“Zbog svega navedenog, imajući u vidu značaj rješavanja stambenih potreba penzionera, predlažemo rješenje koje ne zahtijeva dodatna sredstva u budžetu već podrazumijeva da se u okviru postojećih sredstava izdvoji neophodan iznos od 380 hiljada za otpočinjanje radova na stambenom objektu za penzionere”, zaključuju Sicijaldemokrate.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.