Usvojena inicijativa GP URA: Gorica postaje zaštićeno prirodno dobro

Usvojena inicijativa GP URA: Gorica postaje zaštićeno prirodno dobro

Današnjim potpisivanjem saglasnosti od strane ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, da brdo Gorica bude proglašeno Spomenikom prirode, stavlja se tačka na trodecenijsku devastaciju tog važnog prostora u našem gradu i otvara novi proces nužnog usklađivanja planske dokumentacije u kontaktnim zonama, kako bi pluća našeg Grada dobila stepen zaštite koji zaslužuju, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Funkcioner tog pokreta Luka Rakčević je još 10. februara 2020. godine podnio zahtjev Skupštini Glavnog grada, da Agenciji za zaštitu životne sredine uputi inicijativu da se Gorica proglasi zaštićenim prirodnim dobrom.

Glavni grad je to i učinio dan kasnije, a danas je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović i formalno dala saglasnost da Gorica dobije takav status zaštićenog dobra.

"U pitanju je veliki dan za Goricu i naš grad, koji po njoj nosi ime, jer se ovom odlukom trajno suzbijaju nastojanja krupnog kapitala za daljom devastacijom najljepšeg podgoričkog brda. Nakon više godina uporne borbe, danas proglašavamo pobjedu nad investitorskim urbanizmom na Gorici, sa željom da takvu pobjedu ubrzo odnesemo i na nivou čitavog grada, ali i države. Prostor se konačno mora planirati u skladu sa potrebama građana", ukazali su u pokretu URA.

URA podsjeća da je Rakčevićeva inicijativa, po kojoj je rađena Studija zaštite Gorice, prvi krupan korak ka zaštiti Brda, ali da je pred Ministarstvom važan i naslijeđen problem sređivanja ostale planske dokumentacije, kako bi se preduprijedila devastacija prostora u drugim djelovima grada.

"Gotovo svi planovi, koji su još uvijek na snazi, rađeni su u skladu sa potrebama investitora i krupnog kapitala, a nauštrb interesa građanki i građana. Takav haos nije moguće srediti preko noći, ali pozdravljamo odlučnost novog rukovodstva Ministarstva da se uhvati u koštac sa tim naslijeđenim problemima, kako bi se zaštitio naš prostor i prilagodio javnom interesu", ukazala je URA.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.