Moskva spremna da uspostavi koridor za izlazak brodova sa hranom u zamjenu za ublažavanje sankcija
Rudenko

Moskva spremna da uspostavi koridor za izlazak brodova sa hranom u zamjenu za ublažavanje sankcija

Visoki zvaničnik ruske vlade kaže da bi Moskva mogla dozvoliti brodovima koji prevoze hranu da napuste ukrajinske luke na Crnom moru u zamjenu za ukidanje nekih sankcija nametnutih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukrajinske luke su blokirane otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, ostavljajući više od 20 miliona tona žitarica u silosima u zemlji.

Rusija i Ukrajina čine skoro jednu trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza i suncokreta, a blokada njenih luka doprinosi rastućoj globalnoj krizi s hranom.

"U više navrata smo u vezi s tim izjavljivali da rješenje problema s hranom zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su uvedene na ruski izvoz i finansijske transakcije", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, prenosi Interfax.

"Ukrajinska strana zahtijeva i da se deminiraju sve luke sa usidrenim brodovima. Rusija je spremna osigurati neophodan humanitarni prolaz, a to čini svaki dan", kazao je, prenosi Al Džazira.

Rusija je po tom pitanju u kontaktu s UN-om, rekao je Rudenko, prenijela je novinska agencija RIA.

Interfax je citirao Rudenka koji je upozorio da bi bilo kakva moguća pratnja ukrajinskih brodova s žitom uz zapadna plovila "ozbiljno pogoršala situaciju u Crnom moru".

Rudenko je demantovao izvještaje zapadnih medija da ruske snage kradu žito iz ukrajinskih luka.

"Mi ovo u potpunosti odbacujemo. Mi nikome ništa ne krademo", rekao je novinarima.

CNN je ranije objavio satelitske fotografije koje navodno potvrđuju da Rusija izvozi žito iz Ukrajine preko Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Moskva ilegalno anektovala 2014. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.