Novi bilans u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu: Ubijeno 19 đaka i dvoje odraslih, napadač mrtav
Foto: Reuters

Novi bilans u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu: Ubijeno 19 đaka i dvoje odraslih, napadač mrtav

Najmanje 19 đaka i dvije odrasle osobe ubijene su u pucnjavi u osnovnoj školi Rob u Uvaldi u Teksasu, oko 130 kilometara od San Antonija, najnoviji je bilans najgore pucnjave u nekoj osnovnoj školi u SAD od 2012. godine.

Napadač, kojeg su vlasti identifikovale kao Salvadora Ramosa je mrtav i vjeruje se da je djelovao sam. Guverner Teksasa Greg Abog je kazao da je 18-godišnji Ramos pohađao srednju školu u Uvaldi, prenosi CNN.

Ovo je najgora pucnjava u nekoj osnovnoj školi u SAD od masakra u Sendi Huku u Konektikatu 2012, u kojem je ubijeno 26 ljudi, uključujući 20 djece starosti između šest i sedam godina.

Vjeruje se da je Ramos, kako navodi CNN, prije nego što se uputio u osnovnu školu Rob pucao u svoju baku, rekla su tri izvora iz policije za CNN. Ona se nalazi u bolnici u kritičnom stanju, rekao je zvaničnik teksaške Kancelarije za javnu bezbjednost Erik Estrada.

Napadač je imao pancir, a nedaleko od škole slupao je i svoj automobil, nakon čega je stigao u školu, kazao je Estrada. Policija je pokušala da ga spijreči, ali on je ipak uspio da uđe i počeo da puca.

U pucnjavi ranjen najmanje jedan pripadnik granične patrole. Napadač se bio barakadirao u školi, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Rizikujući svoje živote, ti granični policajci su stali između napadača i djece kako bi mu odvukli pažnju i tako spasli živote djece", kazala je portparolka Marša Espinoza.

Na Instagram profilu koji se povezuje sa napadačem postavljena je fotografija dvije puške AR15, samo tri dana prije pucnjave.

Na njegovom TikTok nalogu ima samo jedna objave igrice za mobilni, ali ispod njegove profilne fotke piše "Djeca treba da se plaše u stvarnom životu".

Direktor osnovne škole Rob kazao je da je ostatak školske godine, koja je trebalo da se završi u četvrtak, otkazan.

"Gdje je, za ime Boga, naša kičma, da imamo hrabrosti da se nosimo i suprotstavimo lobijima? Vrijeme je da se ovaj bol pretvori u akciju", poručio je američki predsjednik Džozef Bajden.

U SAD je u ovoj godini, kako navodi CNN, bilo 212 masovnih pucnjava, a njih definiše kao napade u kojima je ranjeno ili ubijeno četiri i više ljudi, ne uključujući i napadača.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.