Bivši radnici KAP-a se nadaju da će im Vlada pomoći da steknu pravo na penziju
Kombinat aluminijuma Podgorica

Bivši radnici KAP-a se nadaju da će im Vlada pomoći da steknu pravo na penziju

Dio bivših radnika KAP-a nada se da će do kraja ove sedmice Vlada usvojiti izmjene zaključka kojim će im pomoći da ostvare pravo na penziju. Tu informaciju Portalu RTCG-a potvrdila je predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Crne Gore Sandra Obradović.

Kako prenosi RTCG, riječ je o oko 140 bivših radnika KAP-a koji ranije nijesu ostvarili pravo na penziju.

Ukoliko ovo rješenje bude usvojeno, svaki bivši zaposleni koji po dokumentaciji Fonda PIO stiče pravo na penzionisanje potpisuje sporazum pred Agencijom za mirno rješavanje sporova da mu se uplati onoliko beneficija koliko mu nedostaje za sticanje prava na starosnu penziju.

Pravo na penziju u ovom slučaju, imali bi bivši radnici KAP-a koji su krajem prošle godine ostali bez posla, i imaju 30 godina staža, ili 20 godina na beneficiranim radnim mjestima i dobili su rješenje zbog gašenja fabrike. Drugu grupu čine oni koji imaju iste uslove, ali im nije uplaćivan beneficirani radni staž.

Nakon potpisivanja sporazuma pred Agencijom, ide se prema Fondu rada koji uplaćuje nedostajuća sredstva nakon čega Fond PIO donosi rješenje i radnici ostvaruju pravo na penziju

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.