Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović primio Jina u oproštajnu posjetu

"Crna Gora i Kina nastavljaju jačanje međudržavnih odnosa, posebna zahvalnost za pomoć u kriznim vremenima"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora NR Kine Liu Jina.

Đukanović je zahvalio ambasadoru na doprinosu očuvanju i unapređenju međudržavnih odnosa tokom veoma vanrednog i komplikovanog perioda za Crnu Goru i svijet.

Uz ocjenu da Crna Gora veoma drži do principa međudržavne saradnje, posebno sa prijateljima, sa ponosom je ukazao na kontinuitet odnosa dvije države još od vremena Jugoslavije.

"Na osnovama postojanog partnerstva, nastavićemo da gradimo dalje odnose", kazao je Đukanović.

On je iskazujući zahvalnost ambasadoru za lični doprinos saradnji, podsjetio na prošlogodišnje obilježavanje 15-o godišnjice diplomatskih odnosa političkim dijalogom na najvišem nivou kroz razgovor dva predsjednika.

Na toj liniji, podsjetio je na saradnju u okviru inicijativa "Pojas i put“ i mehanizma saradnje Kine sa zemljama CEI, razvijene odnose u obrazovanju, kulturi i nauci, uz zahvalnost za podršku i stipendiranje jednog broja naših studenata.

Posebno je zahvalio za sveobuhvatnu pomoć u najkritičnijim fazama pandemije, i razvojnu pomoć kroz realizaciju projekata u opštinama, prije svega rekonstrukciji mosta na Tari, ali i poslednju značajnu investiciju u opštini Tuzi.

Zajednički je iskazano zadovoljstvo stvaranjem uslova za završetak najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori prve dionice auto-puta, uz nadu da uprkos izvjesnim kašnjenjima možemo govoriti o njegovoj uspješnosti.

Uz saradnju u oblasti željezničkog saobraćaja i energetike, obostrano je ocijenjeno da postoji značajan potencijal za proširenje saradnje na temeljima tradicionalnog prijateljstva i razumijevanja.

Ambasador Liu Jin je posebno istakao doprinos dvojice predsjednika poboljšanju povjerenja između dvije države i njihovom zdravom i stabilnom razvoju.

On je istakao da ni politički turbulentan period nije poljuljao tradicionalno prijateljstvo i razuđenu saradnju, što se potvrdilo u vrijeme pandemije, ali i u mnogim društvenim sferama uz prepoznate perspektive u oblasti ekonomije, energetike, turizma i drugim.

"Nama treba da prijateljstvo i političko povjerenje pretočimo u konkretne rezultate", poručio je ambasador, naglasivši da je Crna Gora, iako mala zemlja, jedna od vodećih u saradnji mehanizma Kine i CEI.

Uz zahvalnost za prijateljske riječi i optimističan pogled na potencijale buduće saradnje, Predsjednik je kazao da posvećenost evropskim integracijama i pozicija odgovornog promotera evropskih vrijednosti u regionu, ne dovodi u pitanje očuvanje najboljih veza sa tradicionalnim prijateljima i spremnost na saradnju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.