Prva presuda za zločin: Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu u Ukrajini
Foto: Reuters

Prva presuda za zločin: Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu u Ukrajini

Ruski vojnik proglašen je krivim na prvom suđenju za ratne zločine održanom u Ukrajini od početka rata.

Vadim Šišimarin (21) osuđen je na doživotnu kaznu zbog ubistva nenaoružanog civila nekoliko dana nakon početka ruske invazije.

Dok su sudije iznosile navode optužnice, Šišimarin je stajao pognute glave, prenosi BBC.

Sudije su navele da je ruski vojnik ubio žrtvu Aleksandra Šelipova, koji za njega "nije predstavljao nikakvu prijetnju“.

Na suđenju je rečeno i da je Šišimarin shvatio da je Šelipov civil, ali da je u strahu da bi odao položaj grupe vojnika u kojoj se nalazio, kroz otvoren prozor automobila u oblasti Suma, ispalio tri do četiri hica u Šelipovu glavu, ubivši ga.

Šišimarin je na sudu rekao da se uplašio i tražio je da mu bude oprošteno. Dodao je i da se "kaje i da nije hteo da ubije, da se samo tako desilo“. Rekao je i da je djelovao po naređenju i zatražio oproštaj od udovice ubijenog čovjeka.

Sudije su prenijele i da su se četvorica ruskih vojnika posle ubistva predala bez ikakvog otpora.

Šišimarin je bio pripadnik ruske tenkovske jedinice i krivično je gonjen prema djelu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova ranije je rekla da njena kancelarija priprema predmete za ratne zločine protiv 41 ruskog vojnika za krivična djela među kojima su bombardovanje civilne infrastrukture, ubijanje civila, silovanje i pljačka.

Kao prvi slučaj ratnih zločina u Ukrajini, Šišimarinovo krivično gonjenje je izazvalo medijsku pažnju.

Ovo suđenje koje se odvija u Kijevu se vidi kao šansa Ukrajine da dokaže bez sumnje da je ruski vojnik ubio civila ne pridržavajući se pravila rata, navodi BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.