Bajden: Spremni smo na sve poteze Sjeverne Koreje
Džozef Bajden

"Nisam zabrinut"

Bajden: Spremni smo na sve poteze Sjeverne Koreje

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da su SAD spremne na sve poteze Sjeverne Koreje.

"Spremni smo na sve što Sjeverna Koreja radi. Razmislili smo o tome kako ćemo odgovoriti na bilo šta što će oni uraditi. I zato nisam zabrinut“, rekao je Bajden uoči posjete vojnoj bazi SAD u Južnoj Koreji, u kojoj je stacionirano oko 30.000 američkih vojnika, javlja CNN.

Bajden je obišao centar za zajedničke vazdušne operacije, gdje južnokorejski i američki vojnici nadziru vazdušni prostor, dok Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme češće testira raketno naoružanje. Za razliku od prethodnih američkih predsjednika, on tokom posjete nije obišao demilitarizovanu zonu između Sjeverne i Južne Koreje.

Ranije tokom dana, američki predsjednik razgovarao je sa Čungom Juisunom, predsjednikom južnokorejske automobilske kompanije Hjundai, povodom novih investicija od 11 milijardi dolara (10,4 milijarde eura). One uključuju i 5,5 milijardi dolara (5,2 milijarde eura) za otvaranje fabrike električnih vozila u američkoj državi Džordžija.

Jedan od glavnih ciljeva Bajdenove posjete Aziji ove nedelje bila je potvrda savezništva sa Južnom Korejom i Japanom, kao i pronalaženje načina za proširenje saradnje. Bajden i predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jol su nakon sastanka u subotu u zajedničkom saopštenju izrazili otvorenost za proširenje obima zajedničkih vojnih vježbi. Američki predsjednik saopštio je da su dve zemlje pokazale "spremnost da se zajedno suoče sa svim prijetnjama".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.