Australija nakon skoro deceniju dobija premijera iz redova Laburista
Foto: Reuters

Skot Morison priznao poraz

Australija nakon skoro deceniju dobija premijera iz redova Laburista

Premijer Australije Skot Morison izgubio je vlast na izborima, a sljedeći premijer će posle skoro deceniju doći iz redova laburista, prenosi BBC projekcije lokalnih medija.

To znači da će sljedeći premijer Australije biti laburistički šef Entoni Albaneze.

Još uvek nije poznato da li će mu za formiranje vlade biti potrebna koalicija sa nezavisnim poslanicima i manjim strankama.

Australijski premijer Skot Morison priznao je poraz na izborima, čime je do sada opoziciona Laburistička stranka, uz podršku stranaka koje se zalažu za pitanja ekologije, okončala deceniju vlasti konzervativaca, prenosi Rojters.

Preliminarni rezultati izbora, održanih u subotu, pokazuju da su liberalno-nacionalnu koaliciju Morisona kaznili glasači urbanih sredina i zapadne Australije.

"Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Albanizom. Čestitao sam mu na izbornoj pobjedi", rekao je Morison, koji je ujedno podnio i ostavku kao predsjednik stranke.

Opozicioni laburisti još treba da dostignu 76 mandata, od 151 u donjem domu, kako bi samostalno formirali vlast, a za konačne rezultate treba vremena zbog brojanja glasova koji su u rekordnom broju poslati poštom.

Rezultati pokazuju da bi koalicija Zelenih i grupa takozvanih nezavisnih, koji su zastupali politiku integriteta, jednakosti, rješavanja klimatskih promjena, mogla da oformi sliku parlamenta koja bi bila znatno drugačija od Morisonove administracije koja se zalagala za iskopavanje uglja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.