SZO: Do sada potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja
Ilustracija

SZO: Do sada potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je virusom majmunskih boginja, koji je prvo registrovan u Engleskoj, a potom se proširio na druge evropske zemlje, do sada zaraženo 80 osoba.

Potvrđeno je oko 80 slučajeva majmunskih boginja, prijavljenih SZO-u iz 12 zemalja.

Prvi put registrovan u Engleskoj 7. maja, virus majmunskih boginja proširio se na 12 zemalja u posljednje dvije sedmice.

Pored Engleske, među zemljama u kojima su registrovani slučajevi su i Španija, Portugal, Njemačka, Belgija, Italija, Švedska, Kanada, SAD i Izrael.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorijenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne.

Glodari, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni, mogu nositi virus i prenijeti ga na ljude.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje od dvije do četiri nedelje.

Virus, koji se obično prenosi sa životinje na čjoveka, a reijtko sa osobe na osobu, može uzrokovati visoku temperaturu i plikove koji svrbe na tijelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.