ilustracija

ZATVORSKI ,,SKAJ RAZGOVORI“

"Čim se promijeni vlast išamaraću Bakovića i možemo se izvući!"

Bivši službenik Uprave policije Goran Rakočević i Filip Knežević, koji se terete da su bili dio kriminalne grupe osumnjičene za napad i ranjavanje novinarke Olivere Lakić maja 2018. godine, kovali su plan da nakon promjene vlasti poslije parlamentarnih izbora 2020. godine, obezbijede političku podršku nove vlasti da bi izašli iz pritvora u Spužu i oslobodili se brojnih optužbi koje im tužilaštvo stavlja na teret. To pokazuje dio presretnutih razgovora, u koje je Pobjeda imala uvid, a koje je Europol ustupio Specijalnom državnom tužilaštvu.

Protiv Filipa Bešovića, Gorana Rakočevića, Luke Bulatovića i Dejana Vukašinovića formiran je predmet. Oni se sumnjiče da su zajedno sa Filipom Kneževićem, Sanjom Božović, Mariom Miloševićem, Aleksandrom Ljumovićem, Mijajlom Stojanovićem i Marinkom Rajkovićem učestvovali u ubistvu Miodraga Migija Kruščića i ranjavanju novinarke Olivere Lakić.

Decembra prošle godine Specijalno državno tužilaštvo je saopštilo da imaju dokaze o tome ko je organizovao, a ko pucao u Oliveru Lakić, kao direktni napadač na novinarku označen je Filip Knežević, iako su 2019. godine policija i tužilaštvo tvrdili da je napadač bio Bešović.

Pod rukovodstvom Milivoja Katnića SDT je utvrdilo da je ranjavanje novinarke Lakić dogovarano još dok su pojedini bili u Spužu. Za otkrivanje paklenog plana, osim Skaj prepiske koju su vodili Rakočević i Knežević, ključni je bio iskaz svjedoka-saradnika, kosovskog državljanina Bajrama Piste.

On je tužiocima ispričao da su mu osumnjičeni nudili 200.000 eura za, kako je rekao, ,,ubistvo novinarke jer je vidjela nešto što ne treba“. Prema njegovom iskazu, počeo je da prati Lakić, fotografiše je i sve prenosi Filipu Kneževiću.

Svjedočio je i da je Bešović bio šofer kada su pratili Oliveru Lakić i da je javio Filipu Kneževiću vrijeme i momenat kada je sama i kada može nesmetano da joj se priđe…

Olivera Lakić je ranjena kada joj je osoba, za koju SDT tvrdi da je Filip Knežević, prišla sa leđa i jednim metkom pogodila u list noge.

,,UKLONIO SI DOKAZE, JE LI...“

Iz komunikacije Rakočevića i Kneževića, vođene 25. septembra 2020. godine, u 15:22, uočava se da bivši policajac, koga policija i tužilaštvo vode kao člana kavačkog klana, strijepi od svjedočenja Bajrama Piste.

Zato šalje poruku Kneževiću, koji misli da im ne prijeti opasnost ,,jer nemaju dokaze protiv njih“.

-Sve ja znam, Mićko, ali se bojim da će dići optužnicu i da će svi na*ebati od Piste – žali se Rakočević.

Istovremeno, upozorava Kneževića da im opasnost prijeti ako progovori još jedan član njihove grupe – Marinko Rajković.

-A od Marinka je opasnost 50:50. Bojim se i od Marinka isto da možemo na*ebati. Baš više ne znam – upozorava Rakočević.

Komunkacija se odvijala, kako je napisano, krajem septembra 2020. Specijalno državno tužilaštvo je tek nakon 12 mjeseci, kada su sklopili mozaik, moglo da izađe u javnost sa direktnim optužbama protiv kriminalne grupe kojoj su pripadali Rakočević i Knežević, a kojoj je, kako se tvrdi, šef bio Filip Bešović. Očito je posao sklapanja kriminalnog mozaika i prikupljanja dokaza bio mukotrpan i uz puno opstrukcija.

A da su se osumnjičeni dobro pripremali za odbranu pokazuje i njihova komunacija porukama.

-Jesu li ti javili da nema tvog DNK? Nema nikavog dokaza da si ti pucao, nije nađen – obavještava Rakočević svog zatvorskog kompanjona.

Kao da nije zadovoljan nejasnim odgovorom Kneževića, Rakočević nastavlja da propituje.

-Ti si brisao čaure tebra, je li? I nijesi ih dirao, imao si rukavice, tebra. Ako je to, lagan si skroz...Čuš, još si brisao i još nema tvog DNK – kao da objašnjava Rakočević kako treba da se brane od optužbi.

Nakon što je dobio potvrdu, Rakočević zaključuje:

-Biće tvoja protiv njegove (Bajrama Piste -nap. novinara). Pa da vidimo šta će biti. Ha-ha-ha. Oni sve na rekla-kazala, pa da vidimo hoće li njega sada zatvoriti na rekla-kazala – analizira Rakočević.

POLITIKA I MAFIJA

Iz presretnute komunikacije se uočava da su Rakočević i Knežević, ali i drugi ljudi iz te kriminalne grupe, polagali velike nade da će tektonske političke promjene 30. avgusta 2020. godine – odlazak sa vlasti Demokratske partije socijalita – iz temelja promijeniti njihovo poziciju.

Tačnije očekivali su da će otići iz Spuža.

Na vijest o pobjedi opozicije, Rakočević šalje, 1. septembra u 18:40, Kneževiću poruku da se stvari sada mijenjaju u njihovu korist. Iako Knežević izražava skepsu da se Milo Đukanović neće pomiriti sa porazom i da će napraviti savez sa nekom partijom, Rakočević ga ubjeđuje da nema razloga za brigu.

-Ha-ha-ha, Mićko, ne boj se. Samo preko nereda može da se vrati, a ne može ni tako jer su ovi dobili preko izbora – objašnjava Rakočević.

Potom mu objašnjava ko će biti parlamentarna većina.

-Dritan će sa našim Mišom – kaže Rakočević, pominjući ime Miša Bešovića, člana Nove srpske demokratije za koga Rakočević kaže da je ,,šef biračkog odbora na Starom Aerodromu“ i da je ,,dobar sa Andrijom Mandićem“.

-A, đe, bez tebe, tamo je Mišo sa svima, bio je na TV sa ovim glavnim iz DF-a – prenosi utiske Rakočević.

I odmah otkriva poteze nove vlasti.

-Vlast će da naprave za 21 dan. Odmah će da mijenjaju sve u policiju i sudstvo i tužilaštvo. Tako da nam neće namjestiti više. Baković ide (Enis Baković, tada šef kriminalističke policije) i Veljović (Veselin Veljović, tada direktor Uprave policije) i sva kompanija – najavljuje 1. septembra Rakočević.

I odmah pravi plan što će da radi kada smijene neke važne ljude u policiji.

-A đe, prebiću odma Bakovića čim dobije otkaz, odma šamar kad ga vidim na ulicu. Ništa mi neće moći, dobiću dva mjeseca. I onoga Stojkovića (Siniša Stojković, visoki funkcioner Uprave policije) sa Staroga aerodroma, imam prvo da mu bacim bombu na lokal, pa ću da ih, kad ih maknu, sve ćeram, čim izađem – obećava Rakočević.

Rakočević tvrdi da je imao intenzivnu komunikaciju sa pominjanim Mišom Bešovićem, a dobijao je, kako ističe, ,,savjete“ od lidera Nove srpske demokratije?!

-Mandić je rekao Mišu da ne prihvatamo sporazume. Odmah idem kući ako bude opozicija – tvrdi Rakočević, a onda u priču upliće i još jednu osobu iz javnog života, Nikolu Markovića, tadašnjeg odgovornog urednika dnevnog lista Dan.

-Onda, onaj Marković što je u SNP, što je glavni za napad na novinare, isto rekao Mišu da ne potpisujemo ništa – kaže Rakočević.

Sudeći da je Markovića, koji je bio šef Komisije za napade na novinare, svrstao u redove SNP-a, očito je da Rakočević ili nije dobro shvatio što mu je ,,famozni“ Mišo prenosio, ili je priča o ,,pravnim savjetima“ bila ipak dio ličnog hvalisanja i ,,podizanja morala“ da će dolaskom nove vlasti stići bolja budućnost za osumnjičene kriminalne grupe koje su ,,patile pod prethodnim režimom“.

Ispostavilo se da je Specijalno državno tužilaštvo ipak odlučilo da goni kriminalnu grupu, na konferenciji za medije decembra 2021. svi već pobrojani akteri su osumnjičeni za učešće u planiranom napadu na Oliveru Lakić.

No, iako je u decembru 2021. godine navodno razriješen slučaj ranjavanja Olivere Lakić, pobrojani članovi kriminalne grupe, optužnica još nije podignuta, četiri godine od napada na tadašnju novinarku ,,Vijesti“.

,,Odmah da mijenja izjavu: Da kaže da ga je tukao tim Lazovića“

Sredinom juna 2020. godine Nikola Drecun, navodno član kavačkog klana, napao je u krugu za rekreaciju istražnog zatvora UIKS-a Ranka Radulovića, kontroverznog biznismena iz Nikšića osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije, navodno bliskog škaljarskom klanu.

Na saslušanju u tužilaštvu, kako je Pobjeda tada izvijestila, Drecun priznao da je improvizovanim nožem ranio Radulovića. Kako je istraga bila tajna, iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu saopšteni detalji.

Pobjeda je tada napisala da je, na osnovu snimaka sa nadzornih kamera, utvrđeno da su Drecunu logistički pomogli tokom napada Davor Avdić, Nemanja Zurovac i Mošo Paović, navodno svi članovi kavačkog klana.

Slučaj Drecuna, koji je priznao da je napao Radulovića i najavio da će dati mnoge detalje o mafijaškim obračunima, pominje se i u komunikaciji između Rakočevića i Kneževića.

Tako Rakočević objašnjava Kneževiću da je ,,jako važno“ da Drecun povuče izjavu i da kaže da je sve priznao pod prinudom. I da sve optuže – tadašnjeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Zorana Lazovića, dugogodišnjeg visokog policijskog funkcionera.

-Ako se promijeni vlast, možemo se izvući, Mićko. Odma da se mijenja izjava, možda će moći i veza da se nahvata i da piše u novine da ga je (Drecuna – prim. novinara) tukao Lazovićev tim da nas Drecun optuži da sve izbacio. Neka kaže da ga je tukao tim Lazovića. Da se to uradi i kad budu smjene, neće biti Katnić i ekipa – planira Rakočević.

Nema dileme, kada Rakočević pominje ime Lazovića, targetira Zorana Lazovića, tada šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i otkriva namjeru da ga preko medija dodatno targetira.

Očito, dio kriminalnih grupa spremao se da, nakon promjene vlasti i smjena u policiji i tužilaštvu, u velikoj mjeri utiče na rad istražnih organa.

Oprez sa operativnim podacima

Komunikacija preko Skaj aplikacije, u koju je Pobjeda imala uvid, samo je djelić hiljada razgovora koji su presretnuti tokom posljednje tri godine i, sasvim moguće, da ne pruža uvid u cjelokupnu sliku u mafijaške poslove i razračunavanja.

U dijelu materijala kojim raspolažemo, pominju se i direktne optužbe protiv pojedinih osoba iz javnog života, pa i medija, koji bi mogli da budu ocijenjeni da su bili motivi za izvršenje nekih krivičnih djela.

Taj dio komunikacije bezbjednosno interesantnih osoba je u nadležnosti tužilaštva i policije, pa je Pobjeda izostavila segment konverzacije posredstvom Skaj aplikacije ne želeći da, možda lažnim iskazima članova kriminalnih grupe, medijski kompromituje neke osobe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.