Azovastal postao simbol odbrane Ukrajine, Foto: Reuters

Azov dobio naređenje iz Kijeva

"Obustavite odbranu Marijupolja, sačuvajte živote"

Komandant puka Azov ukrajinske vojske, potpukovnik Denis Prokopenko, objavio je kratku video poruku iz unutrašnjosti čeličane Azovstal u Marijupolju u kojoj je naveo da je najviši vojni vrh "izdao naređenje da se sačuva život i zdravlje vojnika garnizona i prestane sa odbranom grada“.

Poruka implicira da oni koji su ostali u Azovstalu planiraju da napuste fabriku u bliskoj budućnosti, navodi CNN i podsjeća da se vjeruje kako se još nekoliko stotina ukrajinskih boraca nalazi unutar prostranog kompleksa.

Azovstal je bio posljednje uporište ukrajinske vojske u inače ruskom okupiranom Marijupolju, i postao je simbol otpora pod nemilosrdnim ruskim bombardovanjem, navodi CNN.

"Uprkos teškim borbama… i nedostatku zaliha, stalno smo naglašavali tri najvažnija uslova za nas: civili, ranjeni i mrtvi. Civili su evakuisani“, naveo je Prokopenko.

Podsjetio je i da je ranjenima pružena neophodna pomoć, da su evakuisani, i da je planirana njihova razmjena na teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u Donjeckoj Narodnoj Republici.

"Što se tiče palih heroja, proces je u toku. Ali nadam se da će u bliskoj budućnosti porodice i cijela Ukrajina moći da sahranjuju svoje vojnike sa počastima", kazao je komandant puka Azov.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je osvajanje istočnog ukrajinskog regiona Luganska skoro završeno i da se predalo 1.908 ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal.

"Oslobođenje Luganske Narodne Republike je skoro završeno", rekao je Šojgu, prenose ruske agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.