Holandski sud odgodio presudu u velikom slucaju, SKY poruke nezakonito pribavljene ?
Ilustracija

Holandski sud odgodio presudu u velikom slucaju, SKY poruke nezakonito pribavljene ?

Sud u Amsterdamu odložio je presudu u velikom slučaju Cherokee kokain na neodređeno u očekivanju daljih informacija iz službe javnog tužilaštva o hakovanju servera Ski ECC-a u Francuskoj. Advokati su na osnovu francuskih dokumenata tvrdili da je državno tužilaštvo pogrešno obavijestilo sud o hakovanju Ski ECC, piše holandski Crimesite.

Nakon što je Crimesite ovog proljeća otkrio da dokument suda u Parizu pokazuje da su holandski policijski specijalisti razvili alat za hakovanje francuskog servera (i da alatka stoga ne bi mogla da bude francuska državna tajna), sada se pojavljuje iz drugog dokument da je Holandija već radila na Ski ECC-u 2018. i podnijela zahtjev za međusobnu pravnu pomoć Francuskoj za to.

Državno tužilaštvo navodi da je hakovanje Ski ECC-a bila u potpunosti francuska inicijativa kojoj su se pridružile Holandija i Belgija. U tom cilju, zemlje su 13. decembra 2019. uspostavile takozvani JIT (Zajednički istražni tim).

Državno tužilaštvo je ćutalo u svim objašnjenjima sudovima o zahtjevu za pravnu pomoć Francuskoj od godinu dana ranije. Advokat Marsel van Gesel podnio je dokument Apelacionog suda koji pokazuje da je zahtjev za evropsku pravnu pomoć već podnijet 3. decembra 2018.

Na ročištu u petak, sud je trebalo dapresudi u slučaju "Cherokee kokain, koji se tiče šverca više hiljada kilograma. Umjesto toga, sud je tužiocima postavio dodatna pitanja o pitanju hakovanja Ski ECC-a. Oni su dobrovoljno obećali da će sve (francuske) dokumente i ovlašćenja u vezi sa hakom u Francuskoj predati sudu.

Čini se da sud želi da sazna više o tome kako su prikupljeni Ski ECC-ovi snimci ćaskanja, jezgro dokaza u slučaju. Advokati su tvrdili da ovim informacijama treba pristupiti jer to nalaže Zakonik o krivičnom postupku i zato što optuženi treba da ima pravo na pravično suđenje, navodi holanski portal.

Odloženo na neodređeno vreme

U čekanju na dokumente Državnog tužilaštva, sud je odložio izricanje presude na neodređeno vreme, a osumnjičeni mogu da sačekaju suđenje.

Advokat Van Gesel je za Crimesite ovim povodom kazao:

"Sve se više pitam šta je bio razlog da Državno tužilaštvo na ovaj način uradi to hakovanje Skaj ECC-a i da na ovaj način iznese predmete pred sudiju. U pitanju su veoma veliki krivični slučajevi, o drogama i životnim zločinima. Preuzimajući rizik da tako nepotpuno obavijestite sudove, nije nezamisliva šansa da će ti predmeti sada propasti".

Učesnici u drugim krivičnim predmetima pomno će pratiti razvoj događaja u ovom krivičnom predmetu Cherokee. Državno tužilaštvo nije navelo rok u kome će nacionalno tužilaštvo dati objašnjenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.