Radović-Donkel: IRF važan partner u snaženju ekonomskih veza Crne Gore i Luksemburga

Radović-Donkel: IRF važan partner u snaženju ekonomskih veza Crne Gore i Luksemburga

„Crna Gora i Luksemburg kao male države imaju odlične osnove za snaženje ekonomske saradnje, a IRF kao državna razvojna institucija važan je bilateralni partner“, ocijenjeno je na sastanku izvršne direktorice IRF-a, Irene Radović, na sastanku sa Filipom Donkelom, ambasadorom Velikog Vojvodstva Luksemburga.

Na sastanku je posebno naglašena mogućnost unapređenja saradnje u oblasti ICT-a, STEM-a,  zelenog finansiranja i dr.

Izvršna direktorica upoznala je ambasadora Donkela sa rezultatima koje je IRF postigao u prethodnom periodu, posebno naglašavajući ulogu IRF-a u postpandemijskom i održivom oporavku crnogorske ekonomije.

Ona je istakla da je IRF kao razvojna finansijska institucija i lider u zelenom finansiranju, posebno usmjerena na ranjive grupe, mlade i žene u biznisu.

Radović je kazala da je IRF od osnivanja u crnogorsku privredu investirao preko 1,6 milijardi eura, te da je podržano preko 4 300 projekata.

„Ovakvi rezulati i uloga koju je IRF imao u prethodnom periodu na finansijskom tržištu Crne Gore nas obavezuju da održimo kontinuitet kvaliteta programa finansijske podrške u skladu sa potrebama privrede, a sa druge strane pažljivo pratimo trendove vodećih evropskih institucija i nastojimo da uvedemo nove standarde u oblasti korporativnog upravljanja koji podrazumijavaju pažljiviji odnos prema životnoj sredini, društvu i ranjivim grupama. Takav pristup podrazumijeva da, osim finansijske podrške, naše kompanije spremamo da budu konkurentne i spremne na saradnju sa  kompanijama iz EU“ – saopštila je Radović.

„Luksemburg želi da ostvari intenzivniju saradnju sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana. Ovo smo prepoznali kao jedan od važnih segmenata naše ekonomske diplomatije. U tom smislu, prepoznali smo važnost uloge i partnerstva sa IRF-om kao razvojnom finansijskom institucijom koja može da bude važan činilac ekonomske saradnje dvije države“ – ocijenio je ambasador Donkel.

On je posebno ukazao na mogućnost saradnje u oblasti ICT industrijje, istićući kao pozitivan primjer kompanju Artec 3D sa sjedištem u Luksemburgu koja se bavi razvojem 3D štampača i softvera, a koja je, pored svojih predstavništava u EU, Kini, SAD-u, prepoznala i Crnu Goru kao značajnu biznis destinaciju za dalji razvoj svog biznisa.

Na sastanku su predstavnici luksemburške kompanije Artec 3D - Artem Yukhin, osnivač, predsjednik i glavni izvršni direktor i Anastasia Khaytul, glavna izvršna direktorica predstavili strategiju razvoja u Crnoj Gori.

Oni su ukazali na povoljan biznis ambijent u Opštini Bar i predstavili predstojeće poslovne aktivnosti, uz uvjerenje da će njihov kvalitet i opseg osnažiti poziciju Crne Gore za privlačenje dodatnih investicija u ICT sektoru

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.