Marović u Briselu: Evropsko opredjeljenje potvrđujemo konkretnim rezultatima
Foto: Vlada Crne Gore

"Ova Vlada ima snažnu političku volju da se uhvati ukoštac sa svim problemima"

Marović u Briselu: Evropsko opredjeljenje potvrđujemo konkretnim rezultatima

Ciljevi i prioriteti Vlade su jasni kad je pristupanje Crne Gore EU u pitanju, a svi raspoloživi kapaciteti će biti iskorišćeni kako bismo na što bolji način i u najkraćem roku ispunili sve obaveze iz pregovaračkog procesa, a posebno one u oblasti vladavine prava, sopštila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Maović se u Briselu sastala sa generalnim direktorom Direktorata za susjedsku politiku i proširenje u Evropskoj komisiji, Maćejem Popovskim.

Iz  Vlade su saopštili da je Marović istakla da su ključni ciljevi u narednom periodu dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, tokom predsjedavanja Češke Savjetom EU u drugoj polovini 2022. godine, dalji demokratski napredak i politička depolarizacija društva, te intenziviranje saradnje i pojačano učešće država članica EU u procesu pristupanja.

Istakla je da ova Vlada ima snažnu političku volju da se uhvati ukoštac sa svim problemima, posebno na polju borbe protiv korupcije, što je ključno za napredak u oblasti vladavine prava i što je, kako ističe, tokom prethodnog perioda bio „nedostajući dio slagalice“.

„Tu volju i odlučnost da sprovedemo suštinske reforme, demonstrirali smo već u prvim danima rada Vlade. Naše jasno evropsko opredjeljenje nastavićemo da potvrđujemo konkretnim rezultatima na terenu  koji će, uvjerena sam, imati pozitivan uticaj  na kvalitet života naših građanki i građana“, kazala je  Marović.

Dodaje da je upoznala sagovornika sa planom reorganizacije pregovaračke strukture koja će, kako je pojasnila slijediti klastersku podjelu Nove metodologije pristupanja i osigurati bržu i efikasniju koordinaciju pregovaračkog procesa.

Maćej Popovski je istakao da je politička volja ključna za sprovođenje reformi i pozvao Crnu Goru da iskoristi aktuelni trenutak u politici proširenja i napravi značajan iskorak prema članstvu u EU. U tom kontekstu je posebno ukazao na važnost ispunjenja privremenih i dobijenje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 gdje Crna Gora treba da odradi „domaći zadatak“.

Ističe da je EU zahvalna na usklađenosti Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

„Znamo da to košta Crnu Goru, ali je vaša država, uprkos tome, dala primjer ostalim državama regiona“, kazao je Popovski.

U tom kontekstu, on je ponudio podršku EU u sprovođenju reformi u više oblasti, poput daljeg sprovođenja režima privremene zaštite za ukrajinske izbjeglice o kojima se Crna Gora stara, poput eventualnih nestašica hrane, kampanje za privlačenje turista sa EU tržišta, kao i u borbi protiv dezinformacija.

“Na kraju, sagovornici su se saglasili da je što uspješnija implementacija Ekonomskog i investicionog plana prioritet i da Crna Gora može računati na EU u tom pogledu”, saopšteno je iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.