URA: Stvaramo uslove da digitalni nomadi dolaze u Crnu Goru
ilustracija

URA: Stvaramo uslove da digitalni nomadi dolaze u Crnu Goru

Poslanici Miloš Konatar (URA), Nikola Rakočević (DPS), Dragan Vukić (SNP), Kenana Strujić-Harbić (BS) i Adnan Striković (SDP) predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Cilj im je kažu da izmjenama stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili su preduzetnici (tzv. digitalni nomadi) regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori.

„Regulisanje boravka digitalnih nomada je conditio sine qua non (stanje bez kojeg nema) održivih rješenja za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori“, stoji u obrazloženju predloga izmjena zakona.

U obrazloženju navode da postojeći Zakon o strancima definiše uslove za ulazak, izlazak, kretanje, boravak i rad stranaca u Crnoj Gori, shodno kojem, dodaju, i sada određeni broj digitalnih nomada radi u Crnoj Gori, ali je neophodno, smatraju, preciziranje i liberalnije definisati uslove za njihov privremeni boravak, odnosno potrebno je urediti postupak izdavanja viza za digitalne nomade.

U predlogu izmjena zakonskog rješenja Konatar, Rakočević, Vukić, Strujić-Harbić i Striković navode dio u kojem se navodi difinicija digitalnog nomada, zatim se omogućava digitalnom nomadu da na osnovu vize za duži boravak (viza D) uđe u Crnu Goru, nakon čega može da reguliše dozvolu za privremeni boravak do dvije godine.

Osim toga predlogom izmjena zakona  precizno su definisani i uslovi za dobijanje privremenog boravka digitalnim nomadima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.