Češka vlada podržava kandidaturu Finske i Švedske za NATO

Češka vlada podržava kandidaturu Finske i Švedske za NATO

Vlada Češke Republike danas je jednoglasno odobrila članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo nekoliko sati nakon što su dvije države podnijele svoje zahtjeve za kandidaturu.

Premijer Petr Fiala rekao je danas da pozdravlja odluke skandinavskih država da se pridruže alijansi i dodao da njihove vojske u potpunosti ispunjavaju sve neophodne kriterijume za pristupanje.

Protokol o pristupanju još treba da odobre oba doma češkog parlamenta, što se očekuje uskoro.

Fiala je rekao da ne očekuje nikakve prepreke, jer vladajuće stranke imaju većinu u oba doma parlamenta.

Da bi jedna zemlja ušla u NATO, sa tim moraju da se saglase sve članice alijanse, prenosi Beta.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan protivi se članstvu Finske i Švedske u NATO-u, a kao razlog navodi njihov nedovoljan oštar odnos prema kurdskim oružanim grupama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.