Španija uvodi menstrualni odmor od tri dana?
Ilustracija

Španija uvodi menstrualni odmor od tri dana?

Koliko puta ste snažnim i nepokolebljivim držanjem morale da zamaskirate bol tokom menstrualnog ciklusa? Pisanje mejlova, sastanci sa klijentima i planovi sa kolegama odvijaju se kao u najredovnijim okolnostima dok u donjem dijelu stomaka nosite žarište bolova - naročito prva tri dana menstruacije.

Do sada, to je bilo nešto što zaposlene žene jednostavno moraju da podnesu - uz dobru dozu paracetamola i s osmjehom na licu. Ipak, čini se konačno dolazi neko drugačije, osvešćenije i znatno više blagonaklono vrijeme za žene - makar u drugim državama svijeta.

Prethodnih godina bilo je govora o tzv. odsustvu za menstruaciju, međutim, znatno više u teoriji nego u praksi. Činilo se da je ovo realnost nekog dalekog svijeta - menstrualno odsustvo za sada odobravaju Japan, Južna Koreja, Indonezija i Zambija. Sve do prije nekoliko dana kada je Španija najavila da se vrlo vjerovatno pridružuje ovoj inicijativi, prenosi Elle.rs.

Naime, ženama koje pate od jakih menstrualnih bolova biće dozvoljena do tri slobodna dana u mjesecu, u skladu sa planiranim reformama koje bi španska vlada trebalo da potpiše sledeće nedelje.

Ako bude usvojen, nacrt reforme bi Španiju učinio prvom zapadnom, kao i evropskom, zemljom koja je ženama dala zakonsko pravo na odsustvo tokom menstruacije, što znači da bi im bio zagarantovan odmor. Špansko ginekološko i akušersko društvo navodi da otprilike jedna trećina žena pati od jakih bolova - dismenoreje. Simptomi dismenoreje uključuju iscrpljujuće glavobolje, dijareju i groznicu.

Angela Rodriguez, državni sekretar za ravnopravnost, objasnila je za novine El Periodico misaoni proces koji stoji iza nacrta reformi: 

„Ako neka žena ima bolest sa ovakvim simptomima odobrava joj se privremeni invaliditet, pa bi isto trebalo da bude i sa menstruacijom – treba joj omogućiti da ostane kod kuće“, objasnila je ona.

 „Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija“, nastavila je ona. „Ne govorimo o blagoj nelagodnosti, već o ozbiljnim simptomima kao što su dijareja, jake glavobolje, temperatura“.

Predloženi planovi stoje uz druge djelove progresivnog ženskog zdravstvenog zakonodavstva: uključujući planove za uklanjanje PDV-a sa higijenskih uložaka i tampona u supermarketima (AKA 'porez na tampone', nešto što je već uvedeno u Velikoj Britaniji) pošto su ovi sanitarni materijali u Španiji već besplatni za žene u marginalizovanim društvenim sredinama.

Španska vlada takođe planira da učini dostupnijim još jedan aspekt zdravstvene zaštite žena - abortus. Nacrti politike uključuju: ukidanje uslova da 16 i 17-godišnjakinje koje traže abortus moraju da imaju dozvolu roditelja i garantovanje brzog pristupa prekida trudnoće u državnim bolnicama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.