Reagovanje NVO: Reklama za gorivo uspjela da potcijeni, omalovaži, uvrijedi i prikaže ženu kao seksualni objekat...
Ilustracija

Reagovanje NVO: Reklama za gorivo uspjela da potcijeni, omalovaži, uvrijedi i prikaže ženu kao seksualni objekat...

Civilne aktivistkinje reagovale su na seksizam i mizoginiju u reklami Hifa Oil Crna Gora tražeći da se ista povuče iz reklamnog prostora a da njeni kreatori, kao najmanje što mogu, upute izvinjenje ženama.

"Pitanje iz reklame “Slažeš li se s našim junacima? Savršeno Isomax premium gorivo pronađi na svim Hifa-Oil benzinskim stanicama” koja se ovih dana “vrti” u medijima može da ima samo jedan odgovor: Niti su oni junaci, niti treba kupiti gorivo na benzinskoj pumpi koja, kod pristojnih ljudi, uzrokuje u najmanju ruku nelagodu, vrijeđa žene i podstiče nasilje nad njima.

Pred nama je bezobrazna i mizogina reklama. Uspjela je da podcijeni, omalovaži, uvrijedi i prikaže kao seksualni objekat ženu iako nje u reklami fizički nema. “Humoristični sadržaj” cilja najgore stereotipe: muškarci umiju da voze automobile i odlučuju gdje će se trošiti novac, a žene su meta primitivnih, šovinističkih šala.

Od prve do zadnje sekunde u reklami vidimo raskalašne mužjake koji kod žena mogu izazvati asocijacije na bahate, beskrupulozne tipove koji ih uznemiravaju i maltretiraju u kući, na poslu, na ulici, na slavljima, u izlasku. Ovom reklamom svi ti muškarci, ne samo da su amnestirani od odgovornosti za nasilje koje sprovode, već su dobili vjetar u leđa. Dodatno mučninu izaziva činjenica da su akteri reklame renomirani glumci koji su pristali da svoju popularnost upotrijebe za širenje sadržaja koji podstiču seksizam i mizoginiju. 

Zato je neohodno hitno povlačenje reklame iz javnog prostora, kao potvrda da smo odgovorno društvo, a ne zajednica kojoj su samo deklarativno “puna usta” evropskih vrijednosti i poštovanja principa jednakosti. Nadalje, svi koji su učestvovali u kreiranju ovog sramnog sadržaja koji pokazuje i njihovo vjerovanje uloge i pozicije žene u društvu, najmanje što mogu učiniti jeste da se izvine ženama", navodi se u reagovanju koje potpisuju  Nataša Međedović, NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Budisavka Mira Saveljić, NVO Sigurna ženska kuće Podgorica, Biljana Zeković, NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i Aida Perović, NVO Prima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.