Avionska nesreća u Kini u kojoj su poginula 132 putnika vjerovatno izazvana namjerno
Ilustracija

"Avion je radio ono što mu se nalaže iz kokpita"

Avionska nesreća u Kini u kojoj su poginula 132 putnika vjerovatno izazvana namjerno

Podaci o letu pokazuju da je avion "China Eastern Airlinesa" koji se srušio u martu namjerno zaronjen na nos, javljaju američki mediji.

Istražitelji do sada nisu pronašli nikakve mehaničke ili tehničke greške na avionu, navodi se u izvještajima, pozivajući se na preliminarnu procjenu američkih zvaničnika.

Boeing 737-800 je letio između južnih kineskih gradova Kunminga i Guangdžoua kada se srušio.

U padu su poginula sva 132 putnika i članova posade u avionu.

"Avion je uradio ono što mu je neko rekao u kokpitu", navodi Vol Strit Žurnal (Wall Street Journal), koji je prvi objavio priču, pozivajući se na osobu upoznatu s preliminarnom procjenom američkih zvaničnika o uzroku nesreće.

Podaci sa jednog od registratora leta "crne kutije" aviona, koji su pronađeni na mjestu pada, sugerišu da su inputi u komande gurnuli avion u gotovo okomito ronjenje, navodi se u izvještaju.

EjBiSi Njuz (ABC News), pozivajući se na američke zvaničnike, takođe je izvijestio da se vjeruje da je nesreća uzrokovana namjernim činom.

Istražitelji koji istražuju nesreću ispituju da li je do nje došlo zbog namjerne akcije u pilotskoj kabini, a nisu pronađeni dokazi o tehničkom kvaru, navodi Rojters, koji se poziva na dvije osobe upućene u ovo pitanje.

"China Eastern Airlines" je ranije rekao da su tri pilota u avionu kvalifikovana i dobrog zdravlja.

Aviokompanija je posebno rekla Vol Strit Žurnalu da nema naznaka da je bilo koji od pilota u finansijskim problemima.

Prošlog mjeseca, CAAC je rekao da su izvještaji da se avion možda namjerno srušio "ozbiljno doveli u zabludu javnost" i "ometali rad na istrazi nesreće".

Istražitelji su još u procesu analize podataka o letu i olupine nesreće, izvijestio je u srijedu kineski državni medij Global Tajms (Global Times).

Takođe je rečeno da će CAAC nastaviti da "sprovodi istragu nesreće na naučni, rigorozan i uredan način".

Kineska ambasada u Vašingtonu, Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) i proizvođač aviona Boeing odbili su komentisati izvještaj Vol Strit Žurnala, zbog smjernica koje je postavila Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih naroda.

"Prema pravilima u vezi s istragom nesreća... samo istražna agencija može komentisati istragu nesreće na otvorenom", rekao je portparol Boeinga za BiBiSi (BBC) u srijedu. Kompanija je ranije rekla da pomaže istragama u Kini i komunicira sa NTSB-om.

Kineske aviokompanije generalno imaju dobre bezbjednosne rezultate - posljednja velika nesreća dogodila se prije 12 godina.

Avion "China Eastern Airlinesa" koji se srušio bio je star manje od sedam godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.