Evropska unija će nastaviti da podržava zaštitu životne sredine i održivi razvoj sjevera Crne Gore
Foto: EU Info centar

Evropska unija će nastaviti da podržava zaštitu životne sredine i održivi razvoj sjevera Crne Gore

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Kristina Oana Popa i ambasadori država članica EU posjetili su danas Pljevlja, gdje su sa predstavnicima lokalne samoprave, civilnog sektora i privrede razgovarali o značaju zaštite životne sredine i prilikama za održivi razvoj sjevera Crne Gore.

Ambasadorka Popa je naglasila da zaštita životne sredine zahtijeva ozbiljne reforme, značajne investicije i stratešku viziju zaštite najznačajnijih prirodnih resursa, ali i stručnu, efikasu i stabilnu javnu administraciju, naročito na lokalnom nivou.

"Upravo je na lokalnom nivou potrebno sprovesti ključne reforme, kako bi se obezbijedila čistija i zdravija životna sredina i Crna Gora pripremila za pristupanje EU,“ navela je ambasadorka.

Najavila je nastavak podrške zaštiti životne sredine u Pljevljima i podsjetila da je Evropska unija već uložila u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima vrijednog 3,5 miliona eura, kao i da trenutno podržava projekat čiji je cilj unapređenje i proširenje kanalizacionog sistema u ovoj opštini. 

"Evropska unija i njene države članice će sa zadovoljstvom pomoći vrijednim ljudima ovog kraja da očuvaju i zaštite svoju životnu sredinu i obezbijede zeleniju i prosperitetniju budućnost za generacije koje dolaze,“ rekla je ambasadorka Popa.

Ambasador Francuske, koja trenutno predsjedava Evropkom unijom, Kristijan Timonije saopštio je da su posjetom Pljevljima ambasadori željeli da ukažu na probleme sjevera Crne Gore i da istaknu posvećenost Evrope konkretnom rješavanju problema ovog regiona.

"Tokom predsjedavanja, Francuka će organizovati u junu u Parizu poseban sastanak, koji će imati za cilj da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti iskoriste evropsku pomoć.  Potrebno je da građani i cijeli region osjete boljitak od ove pomoći, kako bi se osigurao prosperitet i zdravlje populacije, ali koja će takođe omogućiti stvaranje novih radnih mijesta,“ naglasio je ambasador Timonije.

Prilikom posjete Pljevljima, ambasadori EU su posjetili čuvenu Husein-pašinu džamiju i Zavičajni muzej. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.