Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović primio ambasadore

"Finska i Švedska zahvalne za podršku Crne Gore članstvu u NATO, agresija na Ukrajinu nikog ne ostavlja ravnodušnim"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadore Finske Kima Lahdevirta i Švedske Annike Ben David

Ambasadori su zahvalili Đukanovićuna brzom odgovoru na njihovu inicijativu za prijem, posebno na, kako su kazali istorijski dan za obje zemlje u kontekstu bezbjednosne perspektive i aplikacije za prijem u članstvo NATO saveza.

Informišući Đukanovića o ažurnim procedurama u nacionalnim institucijama, iskazali su zahvalnost za podršku Crne Gore članstvu u Alijansi, što se u Finskoj i Švedskoj visoko cijeni.

Obostrano je izraženo očekivanje da će proces ratifikacije sporazuma o pristupanju trajati kratko i da će imati razumijevanje svih zemalja članica.

Ambasador Finske je podsjetio da je neposredan povod zahtjeva za prijem u Alijansu, agresija na Ukrajinu, ali i naglasio da su procesi proširenja EU na ZB i proširenje NATO na sjeverni dio Evrope, komplementarni procesi, koji idu ruku pod ruku u cilju ujedinjene evropske perspektive.

Ambasadorka Švedske istakla da je motiv za razmatranje evropske bezbjednosne perspektive u njenoj zemlji, brutalno prekinuti 200-o godišnji mir u kojem je uživala Švedska, uz zadovoljstvo što su obje države zajedno na putu ka članstvu u NATO.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom uz podsjećanje da su Finska i Švedska prijateljske države Crnoj Gori, kojima smo zahvalni za podršku našim evropskim aspiracijama kao uzornim modelima u brojnim oblastima.

On je čestitao na efikasno sprovedenim procedurama u nacionalnim okvirima, ističući da agresija na Ukrajinu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i da niko ne može ostati neutralan u odnosu na posljedice agresije na svaku evropsku zemlju.

"Pristupanje Finske i Švedske, osnažiće Alijansu, donijeti novi kvalitet i vrijednost, što će vjeruje, razumjeti sve članice, kazao je Predsjednik. Crna Gora zna značaj ažurnog  pristupanja, i potrudićemo se da budemo jedna od prvih zemalja koja će ratifikovati Sporazum", poručio je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da je jako važno nastaviti proces ujedinjenja Evrope i širenje NATO u cilju bezbjednosti, stabilnosti i globalne konkurentnosti Evrope.

Na toj liniji ambasadori su pozdravili i formiranje nove Vlade u Crnoj Gori, kao podsticaj daljoj evropskoj perspektivi naše zemlje.

Razmijenjena su mišljenja i o unapređenju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, trgovinske i turističke razmjene i primjeni dobrih iskustava i praksi Finske i Švedske u Crnoj Gori, posebno u oblasti obrazovanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.