Evropske zemlje da uvedu carine na uvoz ruske nafte, a ne embargo
Ilustracija

Predlog za G7

Evropske zemlje da uvedu carine na uvoz ruske nafte, a ne embargo

Zvaničnici američkog ministarstva finansija najavili su danas namjeru da na ovonedeljnom sastanku ministara finansija G7 predlože da evropske zemlje uvedu carine na uvoz ruske nafte, što bi bila brža alternativa od uvođenja potpunog naftnog embarga, javlja Rojters.

S obzirom da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrijednost tog energenta, carina bi mogla da bude određena na nivou koji bi obuhvatio dio tog raskoraka, čime bi se smanjila ruska dobit, stav je američkih zvaničnika.

Britanska agencija podsjeća da zvaničnici Evropske unije razmatraju postepeni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šetog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dok istovrmeno zabrinutost pojedinih članica Unije na istoku u vezi snabdijevanja predstavlja veliku prepreku tom planu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemlja grupe G7 trebalo bi da se sastanu do kraja ove sedmice.

Carinski mehanizam koji namjeravaju da predlože Sjedinjene Države trebalo bi da bude osmišljen tako tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati izvozom, saznaje Rojters pozivajući se na izvore iz američkog ministarstva finansija.

Američko ministarstvo finansija razmatra mehanizme određivanja cijena, uključujući carine, kako bi pomoglo u zaštiti globalne ekonomije od dalje štete zbog visokih cijena energenata.

Prihod od carina mogao bi se preusmjeriti u fond za oporavak i obnovu Ukrajine, čime bi se zadovoljila želja da Moskva plati bar deo potrebne masovne obnove i otklanjanja posljedica ratnih razaranja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.