Liturgija pomirenja srpske i makedonske crkve u četvrtak
Hram Svetog Save u Beogradu

Služi je Patrijarh Porfirije sa sveštenstvom

Liturgija pomirenja srpske i makedonske crkve u četvrtak

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće u četvrtak, 19. maja u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju pomirenja, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Navodi se da će tim činom ponovo biti uspostavljeno "liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve u skladu sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC“.

Iz SPC su pozvali "vjerni narod prestonog Beograda“ da "uzme molitveno učešće u ovom jedinstvenom i radosnom događaju“.

Srpska pravoslavne crkva saopštila je u ponedeljak da "uspostavlja puno liturgijsko i kanonsko opštenje" s Makedonskom pravoslavnom crkvom - Ohridska Ahiepiskopija jer je prihvatila status najšire moguće autonomije dodijeljen 1959. godine.

Iz SPC su naveli i da je dijalog o "eventualno konačnom statusu eparhija u Sjevernoj Makedoniji legitiman i realan".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.