Erdogan: Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je kazao da Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO, prenosi AFP.

Erdogan je najavio da će delegacije Finske i Švedske u ponedjeljak posjetiti Tursku, ali je poručio da “ne moraju da se muče” i da dolaze kako bi ubijedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO.

“Turska ne može da kaže “da” članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Vladajuće Socijaldemokrate u Švedskoj saopštile su danas da i zvanično podnose zahtjev za članstvo u NATO savezu.

Juče su odluku o o ulasku u NATO potvrdili i čelnici Finske – predsjednik Sauli Niniste i premijerka Sana Marin. Naveli su i da očekuju da će zahtjev i formalno biti podnijet do kraja ove nedjelje.

Vladajuća partija – Socijaldemokrate, do sada su se protivile ulasku u NATO savez, jer to predstavlja promenu neutralnog vojnog statusa zemlje. Međutim, rat u Ukrajini je promijenio situaciju na Baltiku, a premijerka Švedske Magdalena Anderson saopštila je da počinje nova era za Švedsku i Finsku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.