Elizabet Born nova premijerka Francuske
Elizabet Born, Foto: Reuters

Elizabet Born nova premijerka Francuske

Ministarka rada Elizabet Born imenovana je za novu premijerku Francuske, i ona je tek druga žena na toj funkciji.

Born (61), naslijedila je na čelu vlade Žana Kasteksa koji je ranije danas podnio ostavku centrističkom predsjedniku Emanuelu Makronu, što je bilo očekivano poslije Makronovog reizbora na mjesto predsjednika države prošlog mjeseca.

Kasteks je danas došao u Jelisejsku palatu da zvanično podnese ostavku koju je predsjednik "prihvatio", saopštila je Jelisejska palata. Kako navodi agencija AP u Francuskoj je uobičajeno da predsjednici imaju više od jednog premijera tokom svojih mandata.

Makron i Born će, kako se očekuje, narednih dana imenovati novu vladu.

Born je druga žena na premijerskom položaju u Francuskoj poslije Edit Kreson koja je bila premijerka od 1991-1992, pod socijalističkim predsjednikom Fransoa Miteranom.

Ona je bila ministarka rada u Makronovoj prethodnoj vladi, od 2020. Prije toga je bila ministarka saobraćaja i zatim ministarka za ekološku tranziciju, takođe u Makronovoj vladi.

Prvi zadatak nove premijerke biće da osigura da Makronova centristička partija i njeni saveznici dobro prođu na parlamentarnim izborima u junu. Izbori će odlučiti koje grupe drže većinu mjesta u Nacionalnoj skupštini koja ima konačnu riječ nad Senatom u francuskom zakonodavnom procesu.

Makron je takođe obećao predlog zakona koji će se odnositi na rastuće troškove života u Francuskoj gdje skaču cijene hrane i energenata. Zakon će pripremiti njegova nova vlada i očekuje se da će biti predstavljen odmah poslije parlamentarnih izbora.

Ako Makronova stranka osvoji većinu u parlamentu predsjednica vlade će morati da osigura da izmjene penzionog sistema koji je obećao predsjednik budu izražene u zakonu, uključujući i podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina. Predložene promjene su kritikovali radnici, sindikati i ljevičarski glasači.

Makron je takođe ranije obećao da će njegov novi premijer biti direktno zadužen za "zeleno planiranje" namijenjeno da ubrza francusku primjenu politika vezanih za klimu. Makron je obećao da će ići duplo brže u suzbijanje emisija štetnih gasova u svom drugom mandatu, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.