AŽ DPS: Prekid trudnoće je pravo žene, a ne tema za popove

AŽ DPS: Prekid trudnoće je pravo žene, a ne tema za popove

Najavljena organizacija emisije na Javnom servisu, u kojoj bi o prekidu trudnoće govorio predstavnik Srpske pravoslavne crkve, sa potpunim pravom izazvala je veliki revolt dijela javnosti, ocijenila je Alijansa žena DPSa.

Smatraju da je pomenuto pitanje, koje je pravno uređeno 1974. godine, neotuđivo pravo žena, u koje ne smije zadirati niko drugi.

Iz tog razloga, pokušaj da se aktuelizuje i problematizuje tema koja je pravno zaokružena prije pola stoljeća, ne ide, poručuju, nikome u prilog.

"Podsjećamo da su nastojanja o zabrani prekida trudnoće u nekim evropskim državama dovela do katastrofalnih posljedica i smrti žena - što je jasno ukazalo u kojoj je mjeri i samo preispitivanje tih prava pogrešno i, kao takvo, suvišno. Zbog svega navedenog, razumijemo i podržavamo stavove građanki i građana koji su danas pokazali da kompromisa sa elementarnim pravom žena ne smije biti", zaključuju iz Alijanse žena DPSa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.