Uhapšena šefica kartela u Hondurasu, tokom oružanog sukoba ubijen njen sin
Foto: Reuters

Uhapšena šefica kartela u Hondurasu, tokom oružanog sukoba ubijen njen sin

Vlasti u Hondurasu uhapsile su šeficu kartela Erlindu Bobadilju, nakon zahtjeva SAD za izručenjem nje i njenih sinova.

Policija je privela 62-godišnju Bobadilju nakon oružanog sukoba, tokom kojeg je ubijen njen sin Tito Montes.

Još tri osobe su privedene, dodao je načelnik nacionalne policije Gustavo Sančez Velaskez, ali policija nije iznijela više detalja o incidentu.

Prema američkoj optužnici, Erlinda Bobadilja i njena dva sina – Huan Karlos Montes Bobadilja i Tito Montes Bobadilja, lideri su organizacije Montes koja u toj srednjeameričkoj zemlji prima kokain iz Južne Amerike koji je na kraju namijenjen Sjedinjenim Državama.

Američke vlasti su nudile čak pet miliona dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do njenog privođenja.

Još jedan Bobadiljin sin, Noe Montes Bobadilja, uhapšen je 2017. i izručen Sjedinjenim Državama, gdje je osuđen na 37 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Honduras je do sada izručio najmanje 30 svojih državljana Sjedinjenim Državama zbog optužbi u vezi sa trgovinom drogom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.