Ministri NATO-a jedinstveni u osudi ruske invazije, pozvali na prekid vatre
Foto: MVP

Krivokapić na sastanku šefova diplomatija

Ministri NATO-a jedinstveni u osudi ruske invazije, pozvali na prekid vatre

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao je na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova, a tamo je, kako su kazali iz MVP, prenio ogorčenost Crne Gore zbog dešavanja u Ukrajini i istakao privrženost pozivima međunarodne zajednice o potrebi da se rat okonča.

Gosti iza zatvorenih vrata današnjeg sastanka u Berlinu bili su, kako je navedeno u saopštenju, Švedska i Finska koji su u završnoj fazi odlučivanja o aplikaciji za punopravno članstvo.

"Crna Gora se poslije dvije godine udaljavanja od NATO saveznika vratila potpuno na politiku "otvorenih vrata". Po dobijanju zahtjeva za članstvo ovih zemalja, Crna Gora će brzo omogućiti izjašnjavanje Skupštine kao i u slučaju Sjeverne Makedonije", naveli su iz Krivokapićevog resora.

Krivokapić je, govoreći o proširenju NATO-a i politici otvorenih vrata, potvrdio podršku Crne Gore potrebi da se sačuvaju tekovine najuspješnije politike NATO-a zahvaljujući kojoj je prošireno područje mira i bezbjednosti. 

"Jasno je istaknuto da Crna Gora poštuje pravo svih suverenih država da biraju sopstvene bezbjednosne aranžmane", naveo je Krivokapić.

FS0ggLAWYAIGDU

Novopokrenuti "Berlinski Format" NATO država članica prilika je da se bez javnosti obave otvorene diskusije o najosjetjivijim pitanjima bezbjednosti sa kojima se suočava evroatlantska teritorija poslije agresije Rusije na Ukrajinu.

"U toj formi je puno prostora da se u ličnim kontaktima sa ministrima svih članica NATO saveza detaljno predstave prijetnje i izazovi sa kojima se susreće Crna Gora. Posebno je važno da je to ovaj put bilo i sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, ministarkom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok, ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, šeficom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras i puno drugih poštovanih kolega", naveli su iz MVP.

Ministri vanjskih poslova su razmotrili aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Evropi, naročito u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, te posljedice koje rat ima za šire evroatlantsko područje.

"Ministri NATO-a zajedno sa ministrima Finske i Švedske jedinstveni su u osudi ruske invazije i pozvali su na prekid vatre", naglasili su iz MVP.

Van Berlinskog formata Krivokapić je imao poseban sastanak sa ministrom vanjskih poslova Italije Luiđijem Di Majom.

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija imaju prijateljske i sadržajne odnose, koji se baziraju na kontinuiranom političkom dijalogu na visokom nivou.

FSvQWB3X0AEUbn

"Želio bih od srca da zahvalim ministru Krivokapiću za današnji susret. Imali smo odličan sastanak gdje smo prijatno razgovarali o našim bilateralnim odnosima. Veze između Italije i Crne Gore su veoma jake, sežu korijenima u prošlost i u ovom veoma važnom prostoru našeg kontinenta Italija i Crna Gora moraju da rade više zajedno. Saglasili smo se da moramo revitalizovati Sporazum o strateškoj saradnji iz 2010. godine, odmah konstituisati zajedničku ekonomsku komisiju, konstruisati više ekonomske interakcije kao i u turističkom sektoru koji je važan aspekt našeg zajedničkog, Jadranskog mora. Moramo zajednički sagledavati aktuelne izazove. Mir u Ukrajini je prioritet. Radićemo što više zajedno da bi garantovali mir i zaustavili agresiju Rusije u Ukrajini. U isto vrijeme, Italija u potpunosti podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Uvijek smo podržavali sve puteve koji su vidjeli Crnu Goru kao protagonistu ambicije njenih građana da pristupe Evropskoj uniji. Ovo je momenat u ambijentu debate koja se razvija i oko konflikta u Ukrajini da radimo zajednički kako bi ubrzali ovaj proces. Crna Gora će uvijek moći da računa na Italiju. Gospodine ministre računajte na nas i na našu Vladu. Hvala Vam puno", rekao je Di Majo koji je pozvao Krivokapića u zvaničnu posjetu Rimu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.