Stoltenberg: Ulazak Finske i Švedske u NATO pokazao bi da se agresija ne isplati
Stoltenberg

Generalni sekretar Alijanse poručio

Stoltenberg: Ulazak Finske i Švedske u NATO pokazao bi da se agresija ne isplati

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocijenio je poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Berlinu, da bi ako Finska i Švedska odluče da se pridruže sjevernoatlantskoj alijansi to bilo istorijski i pokazalo bi da su vrata NATO otvorena i da se agresija ne isplati.

Stoltenberg, koji se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom njemačke diplomatije Analenom Berbok obratio video linkom jer je zaražen koronavirusom, kazao je da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da porazi Ukrajinu a Evropu i Sjevernu Ameriku da podijeli, ali oni su jedinstveni, a Ukrajina može da pobijedi u ratu.

Berbok je poručila da su vrata NATO širom otvorena za Finsku i Švedsku.

"Švedska, Finska, ako ste spremni, i mi smo spremni", kazala je Berbok i dodala da će njihov ulazak ojačati NATO i ujediniti sjevernoevropske zemlje.

Stoltenberg je dodao da će na predstojećem samitu NATO u Madridu biti donesene važne odluke, kao odgovor na novu situaciju u Evropi.

Saveznici su se obavezali da će Ukrajini obezbijediti pomoć vrijednu milijarde dolara, kao i obuku, naveo je Stoltenberg.

Upitan o protivljenju Turske ulasku Finske i Švedske u alijansu, on je kazao da je važno da se ukaže da će NATO poštovati odluke Finske i Švedske, ali i da je Turska važan saveznik.

"Uvjeren sam da ćemo moći da pronađemo zajedničko tle",  rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je proces proširenja NATO bio veoma uspješan tokom godina i da su Finska i Švedska najbliži saveznici NATO koji još nisu njegovi članovi.

Takođe je naveo da bi NATO trebalo brzo da reaguje, ukoliko ove dvije zemlje odluče da mu se pridruže.

Naveo je i da NATO "pomno" prati Rusiju.

Istakao je da NATO "veoma pomno prati šta Rusija radi" i da je spreman da reaguje ako Rusija izvede bilo kakav napad na neku članicu alijanse.

Stoltenberg je dodao da je potencijalno članstvo Finske i Švedske "bitno za NATO" i da će alijansa istražiti načine da omogući bezbjednosne garancije u baltičkom regionu.

Finska je danas objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO, a očekuje se da se tokom dana i Švedska izjasni po tom pitanju.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.