GI

GI "21 MAJ": Crna Gora ne smije nikada zaboraviti junake i žrtve sa Sutjeske, kao i stradanja nedužnih i nemoćnih

Na današnji dan 1943. godine počela je legendarna Bitka na Sutjesci, podsjetili su iz Graanske inicjative "21. Maj".

Sedam puta brojnije i višestruko oružano nadmoćnije fašističke okupatorske trupe uz podršku domaćih izdajnika imali su za cilj da unište glavninu partizanskih antifašističkih snaga i Vrhovni štab NOVJ. Tokom jednomjesečne bitke stradalo je oko 7500 partizana iz svih krajeva bivše Jugoslavije a najviše iz Crne Gore, Dalmacije, hrvatske Banije i bosanske Krajine. Nacisti su počinili i teške zločine protiv čovječnosti tako što su ubili preko 1500 civila, žena i djece. Samo u mjestu Doli u Pivi ubijeno je u jednom danu 522 osobe, od čega 109 djece naveli su iz GI "21. Maj-2.

 Osim što su, dodaju, "kukavički i zločinački ubijali patriotske crnogorske civile i djecu  i partizanske ranjenike, Hitlerovi generali Ler i Liters nijesu uspjeli da unište jugoslovenski oslobodilački i antifašistički pokret".

"Partizanske snage su probile nacistički obruč nakon mjesec dana krvavih borbi i teških stradanja, nakon čega je otvoren put za jačanje otpora i oslobođenje zemlje. U bici na Sutjesci, pored Tita i Koče Popovića, glavni partizanski komandanti bili su Crnogorci - Peko Dapčević, Danilo Lekić, Radovan Vukanović i Sava Kovačević koji herojski gine na čelu Treće udarne divizije. Crna Gora ne smije nikada zaboraviti junake i žrtve sa Sutjeske, kao i stradanja nedužnih i nemoćnih, što je za uvijek obilježilo ovu najkrvaviju antifašističku bitku tokom Drugog svjetskog rata na tlu bivše Jugoslavije", saopštili su.      

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.