Ilustracija

Ministri G7 poručili

"Pohvaljujemo Crnu Goru zbog usklađenosti politike sa EU uključujući i sankcije, Rusija učinila presedan u 21. vijeku"

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 objavili su zajedničko saopštenje nakon sastanka u Njemačkoj, u kome pominju Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana. Pohvaljuju Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primjenu.

"Mi, ministri spoljnih poslova G7 Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik Evropske unije, sastali smo se danas u suštinski izmijenjenom strateškom i bezbjednosnom okruženju. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine je prelomni trenutak za 21. vijek i nosi dramatične posjledice daleko izvan Evrope. Mi, G7, želimo sasvim jasno da stavimo do znanja da nećemo sjedjeti po strani dok neke zemlje flagrantno zanemaruju međunarodna pravila, od kojih svi zavisimo za mir, prosperitet, bezbjednost i stabilnost", piše u saopštenju, koje je objavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Osuđuju, najoštrije moguće, neopravdani, ničim izazvan i protivzakonit agresorski rat Rusije protiv Ukrajine.

Rusija je, kako su rekli, očigledno prekršila međunarodni poredak zasnovan na pravilima, međunarodno pravo i humanitarne principe i prekršila univerzalno dogovorene i pravno obavezujuće osnovne principe kao što su miroljubiva saradnja, suverenitet, samoopredjeljenje i teritorijalni integritet. 

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali bezbjednost, stabilnost i prosperitet regiona. Pozdravljamo što je Zapadni Balkan ujedinjen u osudi agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN (UNGA). Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primjenu. Pozivamo Srbiju da učini isto. Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim mjerama. Moramo nastaviti da pomažemo Zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih ugljovodonika i ranjivost kada je u pitanju ekonomska prinuda", navedeno je u saopštenju. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.