Dečak iz Srbije upućen na liječenje u Italiju zbog sumnje na novi hepatitis
Ilustracija

Dečak iz Srbije upućen na liječenje u Italiju zbog sumnje na novi hepatitis

Devetogodišnji dječak za kojeg se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porijekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu. Tamo će ljekari odlučiti da li je mališanu neophodna transplantacija i nova jetra, objavio je RTS.

Dječak je dobro, rekla je za RTS gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dijete doktorka Ivana Kitić.

On je na liječenju u Italiji od srijede, u bolnici u Bergamu, a prethodno se liječio u Institutu za majku i dijete, gdje je stigao iz bolnice u Čačku. Za sada i dalje nema potvrde da je riječ o novom hepatitisu.

"Dječak je dobro, dobrog je opšteg stanja, za sada se tamo rade dodatne analize da bi se procijenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je dječak u Italiji", rekla je Kitić.

U Institutu za majku i dijete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

"Koliko je meni poznato za sada u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali jedan veliki oprez. Moramo biti oprezni da bismo na vrijeme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog deteta", dodaje Kitić.

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi djece oboljele od hepatitisa nepoznatog porijekla.

"Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju riječ, i u svijetu i kod nas kod pacijenata kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja, kada nemamo jasan uzrok, on se zbog toga zove nepoznatog uzroka", objašnjava Kitić.

Broj oboljelih u svijetu je u porastu, a za sada je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok je nekoj djeci potrebna transplantacija jetre.

"Taj broj nije veliki, ali je veliki oprez, s obzirom na to da se još ne zna razlog", dodaje doktorka.

Ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali i da to nije novi virus.

"Adenovirus nije nikakav novi virus, možda je ovdje riječ o novom soju ovog virusa, ali za sada nema takvih jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo mi našim ispitivanjima takođe dobili podatke da nema za sada poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da ako gledamo na tu definiciju on jeste taj hepatitis", kaže doktorka.

Ističe da jetra jeste u lošem stanju kod ove vrste hepatitisa i da može doći do naglog otkazivanja jetre.

"Naš pacijent jeste ispoljio takve simptome, on je zato upućen u transplantacioni centar i takva djeca moraju da budu u transplantacionom centru u slučaju potrebe za transplantacijom", naglašava Kitićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.