Knežević na odmoru

Knežević na odmoru

Oglašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u slučaju Petra Kneževića, jednog od komandanata nasilne policijske akcije protiv građanki i građana okupljenih na protestu u crnogorskoj prijestonici 5. septembra prošle godine, koji je, kako svjedoče snimci koji su se pojavili u javnosti, bio povezan sa kriminalnim grupama koje je trebalo da se uključe kao ispomoć policiji, u interesu je javnosti zbog čega su građanski aktivisti Svetlana Pajović-Musić i Aleksandar Saša Zeković pozvali čelnike ovih ustanova da javno djeluju.

"MUP i UP još nijesu saopštili da li je Knežević suspendovan iz službe do okončanja aktuelnih provjera. Prema našim informacijama, gospodin Knežević navodno već nekoliko dana ne dolazi u jedinicu, niti učestvuje u njenim redovnim aktivnostima. Ako je posrijedi odluka o suspenziji - pozdravljamo je. Smatramo da je u interesu kredibiliteta policije i samog Kneževića da se privremeno udalji iz jedinice kako bi postupak unutrašnje kontrole policije, ali i radnje drugih nadležnih organa bile sprovedene objektivno i bez uticaja na druge", poručilo je dvoje aktivista.

Prema saznanjima Pobjede od izvora iz Uprave policije, Petar Knežević nije suspendovan već je na godišnjem odmoru. Izvori naših novina vjeruju da će se do isteka njegovog odmora izjasniti ili Unutrašnja kontrola ili Specijalno tužilaštvo, što menadžment policije čeka, kako bi preduzeli korake u „slučaju Knežević“, što, kako je ranije rekao naš izvor, „uključuje i posljedice u odnosu na rasporedno rješenje“.

Dvoje građanskih aktivista podsjetilo je da su Vrhovnom državnom tužilaštvu 30. aprila dostavili tri audio-snimka „koji ukazuju na postojanje sumnje da je lice koje govori, a tvrdi se da je to navodno starješina Protivterorističke jedinice (PTJ) Uprave policije Petar Knežević, počinio krivično djelo“.

"Sa žaljenjem konstatujemo da je Knežević odbio poziv Unutrašnje kontrole policije da se podvrgne poligrafskom testiranju. Žao nam je što ga na to nijesu pozvali i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao ključni profesionalni autoriteti u policijskoj organizaciji", istakli su u saopštenju.

Upozorili su da se na pripadnike PTJ i Posebne jedinice policije prave „određeni pritisci kako bi se identifikovale osobe koje su snimile objavljene i druge, najavljene, snimke“.

"Ukoliko snimci zaista nijesu autentični, kako se tvrdi, onda su nepotrebne isljedničke radnje, pritisci i prijetnje prema službenicima Uprave policije", ocijenili su Pajović-Musić i Zeković.

Poručili su zvaničnicima i javnosti da ovim oglašavanjem ne pokušavaju da skrenu pažnju sa slučaja „Medenica“ ili „Jovanić“, niti sa pokušaja „spašavanja države“ kako se, dodaju oni, „to voli predstaviti, od strane novih vladajućih i podržavajućih partija aktuelne Vlade Crne Gore“.

"Smatramo da se sve afere moraju razobličiti i suočiti sa pravdom", kategorični su građanski aktivisti.

Tri audio-snimka, koje je dvoma aktivista elektronskom poštom dostavio nepoznati pošiljalac, kompromitujuća su ne samo za Kneževića, već za čitavu policijsku akciju na Cetinju 5. septembra prošle godine.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.