Nebeski most: U Češkoj otvoren najduži viseći most na svijetu

Nebeski most: U Češkoj otvoren najduži viseći most na svijetu

Strah i adrenalin bili su neki od osjećaja prvih posjetilaca nakon što su zakoračili na najduži viseći most na svijetu, koji se proteže iznad planinske doline u Češkoj.

“Došli smo ovdje jer volimo adrenalin”, rekla je planinarka Michaela Klestilova dok se približavala mostu dugom 721 metar, koji visi 95 metara iznad tla na svojoj najvišoj tački.

“Došli smo pješke i sada gledamo svoju nagradu.”

Most je nazvan “Sky Bridge 721” (Nebeski most), trebalo je dvije godine da se sagradi, dok je gradnja koštala 8,4 miliona dolara (200 miliona kruna), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Za mene je ovo sjajan pogled”, rekao je Michal Hofirek, prvi posjetilac mosta.

Spaja dva planinska grebena

Nalazi se na više od 1100 metara nadmorske visine i spaja dva planinska grebena na sjeveroistoku zemlje, 200 kilometara od Praga i blizu granice s Poljskom.

Duži je od mosta Arouca u Portugalu (516 metara), koji je prethodno smatran najdužim visećim mostom.

No, ima i kritičara najdužeg mosta u Češkoj.

Regionalni direktor Češke agencije za zaštitu prirode Michael Servus rekao je da je most izazvao probleme sa zaštitom okolnog područja i da je promijenio karakter područja, prenosi Al Džazira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.