Od ishoda rata u Ukrajini zavisi i sigurnost čitave EU, a ne samo Z. Balkana
Picula

Rusiji na ZB za opstrukciju čak i nije potrebno oružje

Od ishoda rata u Ukrajini zavisi i sigurnost čitave EU, a ne samo Z. Balkana

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula ocijenio je u razgovoru za Pobjedu bez obzira na ruske geopolitičke ambicije, do oružanog sukoba u regionu teško može doći iz jednostavnog razloga što Rusiji na Zapadnom Balkanu za opstrukciju čak i nije potrebno oružje.

"Dovoljno je samo dodatno dizanje tenzija i širenje osjećaja uznemirenosti kako bi se održavala nestabilnost regije na određenoj razini. No, EU je ipak prepoznala rizike, zbog čega i jeste pojačana vojna prisutnost zemalja članica EU, konkretno u Bosni i Hercegovini.

Dakle, Zapadni Balkan Rusiji trenutno nije aktivni prioritet jer već postojeći strah od mogućeg rasplamsavanja sukoba predstavlja dovoljno djelotvorno sredstvo pritiska. Moramo uzeti u obzir i da Rusija danas trpi ozbiljne gubitke, pritisnuta je sankcijama i uprkos svojoj nekadašnjoj finansijskoj i svakoj drugoj vrsti moći, nema više sredstava da bi uspješno materijalizirala svoje ambicije na Zapadnom Balkanu", kazao je Picula Pobjedi.

Jasno je da je rat u Ukrajini i te kako promijenio geopolitičke odnose zbog čega će, naveo je on, Zapad sada više pažnje morati obraćati situaciji na Zapadnom Balkanu. Čak su, dodao je, i rusofilske zemlje, članice Evropske unije, pod političkim i ekonomskim pritiskom.

"O ishodu rata u Ukrajini zavisi i sigurnost čitave Evropske unije, a ne samo Zapadnog Balkana. Ukoliko se nastavi razaranje Ukrajine, kao i eskalacija napetosti u Moldaviji ili na Baltiku, sigurnost cijelog kontinenta može biti dovedena u pitanje. Dakle, ruska infiltracija uz povremene agresivne manifestacije te politike na ovom području postoje već dugo, samo je neizvjesnost, izazvana invazijom na Ukrajinu, dobila nove oblike", rekao je Picula Pobjedi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.