Reforma obrazovanja zajednički prioritet
Foto: Ministarstvo prosvjete

Vojinović i Žunić

Reforma obrazovanja zajednički prioritet

Ministarstvo prosvjete i UNICEF vide reformu obrazovanja kao zajednički prioritet na kojem će se raditi u sljedećih nekoliko godina, jedan od ključnih zaključaka sastanka između ministra prosvjete Miomira Vojinovića i zamjenice šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabine Žunić.

U Ministarstvu prosvjete  danas je ministar Vojinović , navode iz resora, zajedno s načelnicom odjeljenja za informaciono – komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju Marinom Matijević primio delegaciju UNICEF-a koju su činili zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić, koordinatorka programa obrazovanja Maja Kovačević, koordinator za planiranje i monitoring Stevan Stanišić, i konsultantkinja za komunikacije Gorana Banda.

Kako su naglasili, glavna tema sastanka bile su zajedničke inicijative usmjerene na unapređenje kvalitetao brazovanja, kao i strateške oblasti saradnje u narednom periodu.

“Sastanak s predstavnicima UNICEF-a bio jedan od prioriteta u aktivnostima na samom početku mog mandata, imajući u vidu značaj te organizacije za obrazovni sistem u Crnoj Gori i proces reforme obrazovanja”, saopštio je Vojinović u uvodnoj riječi.

Žunić je poručila da je Ministarstvo prosvjete ključni partner toj organizaciji u, kako kaže,  “kontinuiranim aktivnostima i želji za progresom i unapređenjem sistema obrazovanja u Crnoj Gori na dobrobit sve djece”.

“Prva tema koju je Žunić predočila tiče se Analize obrazovnog sektora koja predstavlja značajan rezultat zajedničke inicijative Ministarstva prosvjete i UNICEF-a. Čvrsti dokazi i preporuke sveobuhvatne Analize, po njenim riječima, pružaju snažnu osnovu za razvoj dugoročne strategije razvoja obrazovanja u svim ključnim oblastima, kao što su: kvalitet, pravičnost, infrastruktura i finansiranje”, istakli su iz Ministarstva.

Dodaju da je  Žunić najavila Globalni samit o transformaciji obrazovnih sistema koji će se u septembru održati u Njujorku, pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a na kojem će vlade zemalja učesnica iznijeti ključne izazove i probleme u funkcionisanju obrazovnih sistema i predložiti konkretne aktivnosti za njihovo unaprjeđenje.

Vojinović je dao načelnu saglasnost za dalje sprovođenje potrebnih konsultacija kako bi se razvila sveobuhvatna Strategija koja će dati smjernice za unapređenje kvaliteta, inkluzije, infrastrukture i održivog finansiranja obrazovnog sistema, a koje će doprinijeti i predstavljanju pozicije Crne Gore na Globalnom samitu u Njujorku.

“Tradicionalna oblast saradnje Ministarstva prosvjete i UNICEF-a je i promocija značaja predškolskog vaspitanja za svako dijete, te povećanje upisa djece u vrtiće. Imajući u vidu značaj pohađanja vrtića na razvoj djeteta, obje strane su ovom prilikom uputile apel roditeljima da upišu djecu u predškolske ustanove do kraja upisnog roka, 29. maja”, zaključili su iz resora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.